Petr Kellner po nehodě ještě dvě hodiny žil. Uklidňoval ostatní, tvrdí advokátka

Petr Kellner po pádu vrtulníku na americké Aljašce žil ještě dvě hodiny. Chodil, hledal satelitní telefon a snažil se uklidnit ostatní.

Americkému listu Anchorage Daily News to řekla Tracey Knutsonová, advokátka snowboardisty Davida Horvátha, jediného přeživšího. "Mluvili mezi sebou česky a říkali si: Neboj se, na téhle hoře dnes nezemřeme. Musejí pro nás do hodiny přijít," popsala.

Naživu měl zůstat i horský vůdce Gregory Harms, zraněním podlehl asi hodinu po havárii.

[chooze:article;value:498353]

Vdova po zakladateli skupiny PPF, majiteli televize Nova, na konci letošního března požádala soud na americké Aljašce, aby nehodu znovu prošetřil a případně dokázal možné pochybení při záchranné operaci.

Kellnerova rodina zároveň podala žalobu na provozovatele vrtulníku Soloy Helicopters a další dvě firmy, které se na expedici podílely, kvůli zabití z nedbalosti.

Z jejího textu vyplývá, že když helikoptéra spadla, neaktivovalo se zařízení, které mělo okamžitě vyslat informace o její poloze záchranářům. Pátrání proto nezačalo včas. "Kellner utrpěl těžká zranění, ale počáteční náraz přežil. Byl živý a při smyslech," stojí v žalobě.

[chooze:article;value:497807]

Při tragédii z 27. března 2021 kromě Kellnera a Harmse zahynul český trenér snowboardingu Benjamin Larochaix, další horský vůdce Sean McManamy a pilot Zachary Russel. Horvátha z vraku vrtulníku záchranáři vysvobodili přibližně šest hodin po pádu. 

Aljašské úřady by měly závěry vyšetřování zveřejnit v létě, uvedl zmíněný deník.

Americký soud se začal zabývat tragickou smrtí Petra Kellnera (4/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.