Petr Pavel: Nepodléhám tlaku voleb. Lidem nemůžeme říkat jen dobré zprávy

Prezident Petr Pavel mluvil v prvním díle série pravidelných rozhovorů nazvaných Podhradí, které s ním povede novinář Michal Půr, o několika palčivých tématech. Už teď má jasno v tom, jak předcházet některým demonstracím a nebránil se ani tématu veřejných financí. To je podle něj naopak klíčové.

​Demonstrace

Stát by měl být vůči organizátorům některých demonstrací tvrdý, myslí si prezident Pavel. S demonstranty, kteří mají chuť jen ničit, nemá prý smysl moc komunikovat. S těmi, kteří se takových demonstrací účastní v poklidu, by ale vláda podle Pavla dialog navázat měla.

"Tady je chyba na straně vlády, která nedokáže i přes deklarované úsilí s lidmi komunikovat tak, aby to pro ně bylo srozumitelné," řekl Pavel. Chyba je ale podle prezidenta i na straně organizátorů demonstrací. "Protože oni se neustále schovávají za svobodu slova a projevu, ale dost často ta jejich prohlášení jsou už za hranou podněcování k násilí a destrukci systému," upozornil.

[chooze:article;value:494442]

​Ohlédnutí za inaugurací 

Projev nově zvoleného prezidenta ve Vladislavském sále mnohé pravděpodobně překvapil a třeba bývalého prezidenta Václava Klause pravděpodobně příliš nepotěšil, jelikož Pavla odměnil pouze strohým potleskem. S Klausem ani s bývalým prezidentem Milošem Zemanem už ale Pavel dál nekomunikoval.

"Mně se nezdál ten projev tvrdý. Mně se zdál být realistický a pravdivý. Myslím, že by věci měly být pojmenovávány pravými jmény," řekl. "Já jsem rozhodně necílil na to, abych se někoho dotknul nebo ho urazil. Nic takového tam určitě nezaznělo. Ale pokud jsem měl pocit, že nějaké věci nebyly dobře, tak jsem je tam takhle naformuloval," dodal.

[chooze:article;value:495979]

​Některé své fráze, které během projevu zazněly, ale přeci jen vysvětlil. "Pravda zvítězila byla směřována k průběhu kampaně. Myslím, že asi všichni z nás, kdo kampaň sledovali, jsme mohli vidět, jak často docházelo k překrucování faktů i mnohým nepravdám," doplnil.

Kriticky se v projevu obrátil i na volební období bývalého prezidenta Zemana. "Tam skutečně je hodně kritiky, která zaznívá. Mnoho lidí to zvolení vnímalo jako jistý předěl a já se samozřejmě budu snažit, aby to byl předěl, protože chci věci dělat jinak," vysvětlil.

Veřejné finance

Tématem, které by mělo trápit celou společnost, jsou ale podle Pavla veřejné finance. "Není možné předstírat, že můžeme říkat lidem pouze dobré zprávy nebo ty, které se jim budou dobře poslouchat," vysvětlil. Je podle něj důležité říct, v jaké se nacházíme situaci.

[chooze:article;value:495836]

​"To, že se to mnoha lidem líbit nebude, to je jasná věc. Ale pokud to neuděláme, možná si získáme nějaký krátký oddechový čas. Ale pak to řešení bude mnohem horší, protože ty problémy se prohlubují a budou se prohlubovat," zdůraznil.

Premiér Petr Fiala (ODS) ale podle prezidenta vypadá, že se situaci postaví čelem. "Když posloucháme premiéra Fialu, tak se zdá, že tu vůli má, že si uvědomuje, že už není čas malovat věci na růžovo a že je potřeba je řešit," myslí si Pavel.

"Minimálně za sebe můžu slíbit, že se tomu budu věnovat a že nebudu podléhat žádnému tlaku voleb. Mně se další budou týkat až za pět let," připomněl a dodal, že v otázce veřejných financí bude vytvářet tlak na vládu.

[chooze:article;value:495494]

​Pět let ve funkci

Zda se ale za pět let bude Pavel znovu ucházet o pozici prezidenta zatím neřekl. Nechce už teď nabízet někomu výhodu. Pět let ve funkci mu navíc připadá "až dost". Jde ale prý také o to, jakým způsobem svou nově nabytou funkci vnímá.

"Pozici prezidenta skutečně nevnímám jako prestižní místo, které člověka zavede na pěkná místa a umožní mu, aby se s ním zacházelo jako s privilegovanou osobou. Já ji vnímám jako službu, která je plná práce," zdůraznil.

Minimálně pětileté funkční období plánuje trávit pravděpodobně v Lumbeho vile. Ta ho nadchla svým exteriérem, ovšem interiér jeho ani manželku Evu nepotěšil. Tmavě zařízené prostory jsou podle nich trochu depresivní.

[chooze:article;value:495733]

​"Možná se tam Ivana Zemanová cítila dobře, ale moje žena se tam dobře necítila a já se cítím dobře tam, kde se ona cítí dobře," řekl Pavel. Pokud se jim ale vilu podaří předělat podle představ, rád by ji využíval k bydlení, a to zejména v rámci pracovních dní.

Vazby na život před inaugurací ale přetrhat nechce. "Víkendy, pokud to situace umožní, bychom rádi trávili ve svém, protože nechceme úplně přetrhat všechny vazby k dosavadnímu životu," vysvětlil prezident.

K dosavadnímu životu ale samozřejmě patří i motorka. Té se prezident nehodlá vzdát ani po jmenování do funkce. "Napadlo mě dát třeba dohromady některé regionální výjezdy s jízdou na motorce a výšlapem na hory," řekl. Ochranka je s plánem prý už "naprosto ztotožněna".

Podívejte se na celý rozhovor s prezidentem Petrem Pavlem:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.