Petr Pavel si ohlídá vládu a bude ladit noty s ústavními činiteli

Co nejdříve plánuje příští prezident Petr Pavel setkání s končící hlavou státu Milošem Zemanem. Zatímco technické záležitosti okolo příchodu nového hradního pána řeší Kancelář prezidenta republiky, na dalších věcech souvisejících s předáním moci se budou muset domluvit oba státníci.

Již v pondělí chce příští prezident začít plánovat cesty za občany v regionech. Ty by podle jeho slov ale neměly být tak velkolepé jako v případě Miloše Zemana. Některé krajské úřady si v minulosti stěžovaly, že tyto výjezdy hlavy státu pro ně byly finančně velmi náročné.

[chooze:article;value:487134]

​Ve středu čeká Petra Pavla nejspíš schůzka s nejvyššími ústavními činiteli. Tedy s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS), předsedkyní Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09) a premiérem Petrem Fialou (ODS).

Pavel bude rovněž hledat některé členy do svého týmu, například šéfy protokolu a zahraničního výboru. Mluvčí prezidenta se stane bývalá redaktorka Hospodářských novin Markéta Řeháková. Vratislava Mynáře ve funkci hradního kancléře nahradí Jana Vohralíková, která doposud zastávala post vedoucí kanceláře v horní komoře Parlamentu.

[chooze:article;value:487063]

​Podle nedělního rozhovoru pro TV Nova bude též zvolený prezident pracovat na konkrétním plánu pro první rok funkčního období. "Vidím prioritu v tom, abychom dokázali bez větších sociálních otřesů zvládnout krizi, kterou teď procházíme. Aby lidé neměli pocit, že na ně vláda kašle. A pokud ho mají, tak na vládu zatlačit, aby přidala tam, kde ty problémy skutečně jsou," uvedl Pavel.

Nedělení rozhovor se zvoleným prezidentem Petrem Pavlem:

[chooze:gallery;value:30186]

Cesta na Hrad: Novým českým prezidentem je zvolen generál Petr Pavel:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.