Petr Pavel v Bruselu: Se šéfem NATO řešil Rusko i Čínu, má se setkat i s tamními Čechy

Prezident Petr Pavel přijel do Bruselu ve středu odpoledne a jako první ho čekalo jednání s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem. To se neslo v přátelském duchu. "Ještě jednou ti gratuluji ke zvolení prezidentem," řekl Stoltenberg Pavlovi hned v úvodu tiskové konference. 

Pavel se do centrály NATO vrátil poté, co mezi lety 2015 a 2018 působil jako předseda Vojenského výboru této organizace. "Je velká pocta navštívit NATO tak brzy po inauguraci. Vnímám NATO jako klíčový aspekt bezpečnosti mojí země. Jsem šťastný, že se Česko během krize ukázalo jako silný a spolehlivý partner," řekl Pavel. 

Během jednání hovořili zejména o válce na Ukrajině a shodli se, že Ruskem napadenou Ukrajinu je potřeba dále podporovat. Podle Pavla je jedinou možností právě společný postup. "Pokud by prezident Putin zvítězil, svět by byl nebezpečnější," řekl Stoltenberg.

[chooze:article;value:500234]

Pavel také připomněl, že už v příštím roce splní Česká republika závazek a vydá dvě procenta HDP na svou vlastní obranu. Kromě toho se během jednání věnovali tématu Číny a blížícímu se summitu v litevském Vilniusu.

I ve čtvrtek a v pátek ale čeká hlavu státu nabitý program. Čtvrtek zahájí v české škole, kde pozdraví žáky vybraných tříd, a večer má pak v plánu setkání s Čechy, kteří v Belgii dlouhodobě žijí a pracují.

Pátek se ponese v duchu politických schůzek. Pavel se potká s předsedkyní Evropského parlamentu Robertou Metsolaovou, šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou nebo předsedou Evropské rady Charlesem Michelem. Společně s prezidentem dorazí do Bruselu také první dáma Eva Pavlová.

Petr Pavel sfáral do dolu Darkov. Podívejte se na video (3/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.