Petr Pavel vzpomněl na sametovou revoluci. Babiš tepal vládu na Národní třídě

Oslavy státního svátku, který připomíná události z let 1939 a 1989, už od pátečního rána provází tradiční projevy politiků. Před polednem se k památníku přes dav přítomných lidí přišel poklonit i prezident Petr Pavel se svou manželkou Evou. Ještě předtím si potřásl rukou s několika desítkami lidí, zatímco se z části davu ozýval potlesk.  

"Moc mě těší, když se Národní třída i dnes plní mladými lidmi se zájmem o stejné hodnoty, za které bojovali studenti v roce 1989. Věřím, že mladá generace je odhodlána svou svobodu bránit i přesto, že se do ní už narodila," napsala hlava státu na sociální síti. 

Jako jeden z prvních však dorazil před osmou ráno na Národní třídu expremiér a předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš, který se ale při slavnostní příležitosti hned pustil do současné politiky vlády.

"V roce 1989 jsme dostali svobodné volby, svobodu cestovat, svobodně podnikat. To je obrovská výhoda, kterou jsme získali. Jiná věc je, že lidé po revoluci čekali, že ti naši politici, kteří tehdy měli zvládnout tu takzvanou transformaci a dnes jsou znovu u moci, to nezvládli," začal.  

Polistopadový vývoj Československa a České republiky nebyl podle neúspěšného kandidáta na prezidenta podařený. "Kvůli tomu dnes 300 miliard dividend z práce našich lidí odchází do zahraničí. Nerozmysleli jsme dobře, co by si stát měl ponechat jako hlavní věci, tedy elektřinu a vodu a teď to doplácíme," stěžoval si. Několikrát pak zopakoval, že se vláda snaží "zprivatizovat demokracii". "Tato vláda uvrhla lidi do chudoby, máme obrovské problémy, vláda lže o energiích. Bavíme se o Česku. Oslavujme svobodu," uzavřel. 

Svoboda je i to, že na mě můžete pokřikovat, řekl Rakušan​

Premiér Petr Fiala (ODS) se pátečních oslav, které probíhají po celé republice, letos nebude účastnit kvůli nemoci. Naplánovaný program zrušil až do neděle. "Myslíme na všechny statečné lidi, kteří se dokázali postavit oběma totalitním diktaturám. Slavíme to, že už více než tři desetiletí máme možnost svobodně uskutečňovat svoje cíle a sny a že osud naší země záleží jen a jen na nás," napsal na sociální síti.

 Na Národní třídě si tak události let 1939 a 1989 připomněli i jiní vládní politici. "Pro mě osobně je to asi ten nejdůležitější český svátek," sdělil dopoledne vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), který připomněl i odvahu studentů v důležitých historických momentech. "Je třeba vzpomenou statečnost studentů a mladých lidí, kteří přinášejí tu společenskou změnu. A to jak v roce 1939, tak v roce 1989. Já jsem rád, že svátek není statický," doplnil a zmínil, že svoboda pro něj znamená i to, že na něj mohou lidé na Národní třídě pokřikovat co chtějí a nic se jim nestane. 

[chooze:article;value:529626]

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová řekla, že pro ni odkaz listopadu 1989 představuje heslo "Díky, že můžem." Ukazují totiž podle ní to, že ke svobodě patří i zodpovědnost. S tím souhlasil i předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). "Vnímám svátek radostí a velkou vděčností, protože si uvědomuju, že díky těmto lidem, jsme se dočkali doby, kdy můžeme žít svobodně a naplnit si život čím chceme. To je obrovské štěstí a obrovský dar," sdělil. "O svůj život bychom primárně měli pečovat my sami, a potom se snažit pomáhat i ostatním," dodal. 

Babiše na Národní třídu doprovodili předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová a místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček (ANO), který ocenil hlavně svobodu podnikání. Revoluční změny v roce 1989 označil za "nezajímavější a nejhezčí období" svého života. Schillerová zmínila, že podle ní v současnosti často pravda prohrává a je pro ní důležitý nadhled. "Všichni doufám chceme spravedlivý zápas mezi právě pravdou a láskou a lží a nenávistí. Tak, aby nakonec mohla z dlouhodobějšího hlediska pravda zvítězit," sdělila.

​Už ve čtvrtek odpoledne u památníku položila květiny slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, která vpředvečer státního svátku navštívila Českou republiku a jednala s prezidentem Petrem Pavlem. "Jsem ráda, že 16. listopadu, v předvečer výročí sametové revoluce, můžu být v Praze. Jde o jeden z největších svátků našich novodobých dějin a je naším společným dílem. Stále z něj čerpáme. Vznikly tehdy základy naší demokracie," řekla při setkání s veřejností. 

Čaputová se v předvečer státního svátku v Praze setkala s Pavlem. Na Národní třídě položila květiny: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.