Pilot vypil půlku jägermeistera. Nadýchal dvojnásobek povoleného limitu

Amerického pilota Lawrence Russella Jr. letecké společnosti Delta Airlines poslal soud v Edinburghu do vězení poté, co se přiznal k tomu, že nastoupil do služby opilý. Protože jeho chování mohlo mít katastrofální důsledky, za mřížemi stráví deset měsíců, píše deník Daily Mail

"Chování Lawrence Russella by ohrozilo mnoho životů, následky mohly být katastrofální. Projevil bezohlednou lhostejnost k bezpečnosti svých cestujících a posádky," uvedla prokurátorka Lynne Barrieová. Podle šerifky Alison Stirlingové se tak jedná o nezbytný trest.

Russell měl vloni 16. června pilotovat letadlo z Edinburghu na Kennedyho letiště v New Yorku. Na skotské letiště dorazil v 9:15 tamního času, tedy asi hodinu a půl před plánovaným odletem, píše portál CBS News. Během bezpečnostní kontroly ale rentgenový scanner odhalil, že v jeho příručním zavazadle je příliš mnoho tekutin.

[chooze:article;value:547432]

Zaměstnanci tedy zavazadlo prozkoumali ručně a zjistili, že obsahuje dvě lahve jägermeistera. Podle soudce měla být jedna lahev plná a druhá z poloviny prázdná. Protože měl na sobě Russell uniformu pilota a zaměstnaneckou průkazku aerolinky Delta, zaměstnanci letiště přivolali policii. "Pan Russell se strážníkům představil a řekl jim, že je kapitánem letadla," řekl u soudu žalobce Matthew Millar.

Přivolaným policistům 63letý pilot prý tvrdil, že v poslední době nepil a láhev je načatá z předchozího večera. Strážníci ale provedli dechovou zkoušku, která údajně zjistila, že má v sobě dvouapůlnásobek povolené hladiny alkoholu. Podle Federální letecké správy přitom piloti nesmí požít alkohol minimálně osm hodin před plánovaným odletem.

Policisté Russella následně zatkli a převezli na policejní stanici v Livingstonu. Tam mu prý provedli ještě test krve, který prokázal, že ve 100 mililitrech krve měl minimálně 49 miligramů alkoholu. Jeho let do New Yorku byl mezitím zrušen, a společnost Delta tak musela pro stovky cestujících zajistit náhradní let.

Russell už byl přitom podle médií v minulosti dvakrát odsouzen za řízení pod vlivem alkoholu ve Spojených státech a od té doby se měl léčit v protialkoholním zařízení v Georgii. Podle jeho právníka alkohol nekonzumoval 277 dní, k čemuž přihlédl i soud. Původně měl totiž pilot prý za mřížemi strávit 15 měsíců. Podle Stirlingové Russell bude moci znovu pracovat jako pilot až poté, co po propuštění z vězení dokončí osvědčení leteckého lékaře.

Ruzyňské letiště přechází na letní provoz. Letadla z něj zamíří do 167 destinací:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.