Piloti nepotřebují ani vidět na přistávací dráhu. Armáda modernizovala systémy

V budkách se skrývá systém, jež má výrazně pomoc pilotům s přistáváním, aniž by dohlédli na dráhu letiště. Technologii dodala ve spolupráci s českou firmou jihokorejská společnost.

"Je to systém, který vlastně přenáší informaci pro pilota do letounu, ten může s pomocí tohoto systému bezpečně přistát," popsal jednatel dodavatelské firmy Miroslav Žižka.

"Říká pilotovi jestli je moc vpravo nebo vlevo. Jakmile už nachytí kurzový maják radiové vlny, tak se postupně blíží k tomu letišti podle své přibližovací procedury. A následně chytí ten sestupový maják, který mu říká: 'Jsi moc vysoko, jsi moc nízko'," uvedl vedoucí projektu Ondřej Vanáč.

[chooze:article;value:505276]

Pilotům k navigaci slouží 14 antén, kterým vojáci slangově říkají hrábě. Ve Kbelích nahradil už zastaralý systém, který byl na letišti přes 20 let. Je v provozu i na třech dalších českých vojenských letištích.

"Tenhle systém bude nainstalován celkem na čtyřech letištích. Bude v Náměšti, v Čáslavi, v Pardubicích a tady ve Kbelích. A ta celková pořizovací hodnota je 171 milionů korun," vysvětlil zástupce vrchního ředitele Sekce vyzbrojování a akvizic ministerstva obrany Filip Gantner.

Jde o malý, ale důležitý krok v modernizaci českých vojenských letišť, která se připravují na americké nadzvukové letouny F-35. Nakup 24 těchto strojů schválila koncem září vláda.

[chooze:article;value:524166]

"Ta příprava má dvě části, jednak je to ta logistická, která se týká výcviku personálu, který bude letadla obsluhovat, potom je to ten zásadní, to znamená příprava vhodných základen," poznamenal expert na bezpečnostní politiku Milan Mikulecký.

Kvůli americkým letounům, které mají nahradit stávající švédské gripeny, musí zásadní modernizací projít letiště v Čáslavi, odkud mají F-35 startovat. Záložním letištěm by pak mohlo být to v Pardubicích. Možná ale bude potřeba využívat i základnu vojenských vrtulníků v Náměšti nad Oslavou. Nebo se uvažuje o obnově základen v Bechyni či v Přerově.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.