Pirát představil návrh pro trans lidi. Vůbec to neřešme, zlobí se Majerová

Ústavní soud tento týden rozhodl, že pro změnu pohlaví není potřeba operace. "V současnosti musí člověk, který chce projít změnou pohlaví, projít několika posudky, několik odborníků se musí shodnout, že skutečně trpí rozporem mezi prožívaným a biologickým pohlavím. Tuto změnu Piráti i já vítáme," řekl Guth Jarkovský. Celý svět se podle něj shodl, že kastrace byly zbytečným zásahem do lidského těla.

Podle Majerové je základním rysem demokracie, že právo většiny má přednost před právem menšiny. "My si tady v tuto dobu, kdy máme řešit úplně jiné věci, prapodivným způsobem přivlastňujeme témata, která v celospolečenské debatě v tuto dobu nemají mít své místo," poznamenala. "Budu vždy tvrdit, že pohlaví jsou jenom dvě," doplnila.

[chooze:article;value:554303]

"Navrhujeme, aby bylo možné podstoupit operaci od 15 let s tím, že do 18 by byl potřeba souhlas zákonného zástupce. Dále si myslíme, že je namístě, abychom nechali minimálně nějaké posudky odborníků, lékařů a podobně," popsal Pirát.

"Ústavní soud zcela bezprecedentně přejal aktivistickou roli, kterou vůbec neměl řešit," míní Majerová. "Tato otázka vůbec nemá mít své místo v právním řádu," dodala.

[chooze:article;value:536568]

Podle Gutha Jarkovského byl zásah soudu potřeba. "Ti lidé museli donedávna podstupovat invazivní chirurgický zákrok," prohlásil. "Demokracie není diktatura většiny. Liberální demokracie je o tom, že chráníme práva menšin. Toto je menšina, která se bohužel stává často obětí útoků a diskriminace. Je na nás, abychom je chránili," uvedl.

Majerová míní, že se trans lidé mohou cítit každý den jinak. "Kolik záchodů tady budeme budovat v budoucnosti?" ptala se. "Když si muž jménem Zbyněk usmyslí, že bude Liběna, rozhodne se jít třeba na plovárnu. Do jakých šaten půjde?" doplnila.

[chooze:article;value:528850]

Politici debatovali také o trans sportovkyních. "V nějakých sportech rozdíl těla, které prošlo pubertou, a těla, které ne, je obrovský. V jiných sportech to tak ale vůbec není. Jednotně to rozhodnout je zbytečně primitivní," poznamenal Pirát.

"Nedokážu si představit, kdyby do mé ženské kategorie, kdybych jezdila sjezd, se muž přihlásil za ženu," podotkla Majerová. "To by se na to všechny ženy, které jezdí závodně sjezd, mohly vykašlat," myslí si.

"Namísto toho, aby vítězili ti, kteří jsou nejlepší, tak vítězí ti, kteří si usmyslí, že by to tak chtěli, a společnost jim to umožní. Proto budu vždycky hájit základní práva normálního světa, že pohlaví jsou dvě a gender je pouhý sociologický konstrukt," dodala.

Na celou epizodu pořadu Za pět minut dvanáct se podívejte zde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.