Piráti dopadli jako sedláci u Chlumce, premiér s nimi jednal citlivě, říká Vondra

Vondra prohlásil, že si není úplně jistý tím, že v případě odchodu Pirátů do opozice jde o vládní krizi, koalici totiž zůstává většina hlasů ve Sněmovně. Nešetřil ale kritikou na bývalého ministra pro místní rozvoj a šéfa Pirátů Ivana Bartoše.

"Ivan Bartoš jako vicepremiér měl na starosti digitalizaci, když to byl vicepremiér pro digitalizaci, a ten výsledek byl úplně tristní. Neustále se mu prodlužoval termín do konce srpna. Pak premiér ještě, aby ho nepoškodil před krajskými volbami, mu termín natáhl do konce září a nic," shrnul.

Podle Vondry jednal premiér Petr Fiala (ODS) správně a citlivě. "Nevytáhl to na něj před krajskými volbami, aby Piráty nepoškodil. Dopadli tam jako sedláci u Chlumce, tak se to po volbách rozčíslo," dodal.

[chooze:article;value:576474]

​Podle Vondry Piráti ve snahách o digitalizaci selhali. "Lidé to vnímali, že Piráti jsou ti, kteří zajistí moderní způsob komunikace státních správ nebo politiky se společností. Po těch čtyřech letech to dopracovali tak, že ministerstvo Mariana Jurečky (lidovecký ministr práce a sociálních věcí, pozn. red.) to musí nějakým způsobem zachraňovat, protože tam v tom digitálu jsou daleko dál než v těch resortech, které měli na starosti Piráti nebo Ivan Bartoši jako ten hlavní koordinátor," řekl.

Pirátská reakce na vyhazov Bartoše z vlády, kdy zmiňovali kmotrovské vazby v ODS, které se Piráti a Ivan Bartoš snažili zpřetrhat, považuje Vondra za lživé. "Hloupé řeči, neopodstatněné, často lživé, přímo tonoucí se z té bláznivosti. To je prostě panická reakce v době, kdy se dostali na politické dno a bojují s možnou bezvýznamností, tak kolem sebe mlátí jako dítě na pískovišti, když se mu náhodou nepodaří postavit ten hrad. Tohle neberu vůbec vážně," ohradil se.

[chooze:article;value:576456]

​Vondra upozornil, že nikdy dříve nebylo v České republice takové ideologické rozkročení jako v této vládě. "Čili tu byla při té diverzitě pětikoalice ambice řešit to tak, aby předseda vlády nechodil v pohorkách po hřbetech svých koaličních partnerů, aby se to nerozpadlo. To si myslím, že je důležitá věc," prohlásil.

Co se týče následujících sněmovních voleb, značka SPOLU by měla podle Vondry držet dál. "V tomhle si myslím, že je většina v ODS pro. Přestože třeba já do těch evropských voleb jsem chtěl jít jako ODS samostatně, to podtrhu. Martin Kuba (jihočeský hejtman za ODS, pozn. red.), jsme se tehdy bavili, se nakonec přiklonil k tomu SPOLU, na rozdíl třeba od jiných krajů. Čili i Martin Kuba umí být velký pragmatik," připomněl. Na celý díl pořadu se podívejte pod titulkem článku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.