Piráti po odvolání Michailidu hlasují o Blažkovi. Část chce jeho konec v úřadu

Za část straníků na fóru přidala příspěvek europoslankyně Markéta Gregorová. "Jsme skutečně protikorupční strana dodržující a vymáhající ta nejpřísnější pravidla transparentnosti na českém politickém spektru i unijní úrovni. Jako takoví bychom měli mít adekvátní nároky i na naše koaliční partnery a na ministry ve vládě, která má naši podporu," vysvětlila.

Přišla proto s návrhem na usnesení, ve kterém by stálo: "Nejvyšší orgán České pirátské strany (CF) konstatuje, že setrvání Pavla Blažka ve funkci ministra spravedlnosti ohrožuje ústavní pořádek České republiky i plnění cílů programového prohlášení Vlády ČR."

[chooze:article;value:507966]

Části strany vadí například to, že podle webu Seznam Zprávy získal část utajeného policejního spisu ke kauze, v níž byli stíháni jeho spolustraníci, a kolegu z ODS kryl. 

"Pokud jde o plnění programového prohlášení vlády, plní ministerstvo vše v daných termínech. Ohrožením 'ústavního pořádku' se býti necítím a nejsem toho ani schopen," reagoval pro TN.cz Blažek.

Blažek odmítá i spojení s bytovou kauzou, ve které měl podle některých médií krýt členy ODS. "S takzvanou bytovou kauzou, jak se jednou dozvíte asi až u soudu, nemám nic společného," prohlásil. 

"Rozepří ve vládní koalici se neobávejte. Piráti mají v rámci své vnitrostranické demokracie opakovaně nějaké ankety. Toto žádný vliv na koalici nemá, asi to zrovna nejlepšímu klimatu nepomůže. Nemám potřebu to nějak zvlášť komentovat," poznamenal premiér Petr Fiala (ODS). "Nevidím žádné zneužití pravomocí ze strany pana ministra spravedlnosti Pavla Blažka," dodal.

[chooze:article;value:493092]

"Pokud budeme jako Piráti jednání Pavla Blažka ignorovat, staneme se spoluviníky jeho jednání," tvrdí Gregorová. Mimo jiné jim vadí, že Blažek šel na akci spolku, jehož předseda odmítá pomoc Ukrajině. 

V anketě krátce po zveřejnění hlasovalo asi 60 členů, z nichž 90 procent bylo pro usnesení. Významnější členové vedení strany se však ještě nevyjádřili.

"Chceme, aby to byla podpora pro členy vlády. Mám informace, i když nechci mluvit za ně, že s působením ministra Blažka ve vládě nejsou spokojení. Proto je tímto usnesením, které k ničemu nenutí ani Ivana Bartoše, ani ODS, chceme podpořit," řekla TN.cz Gregorová. "Určitě jste si všiml, že to usnesení nikoho k ničemu nezavazuje, k tomu nemáme ani pravomoci," dodala. Doufá ale, že její iniciativa přispěje ke konci ministra. 

[chooze:article;value:502243]

"Chci, abychom jako strana jasně komunikovali, co si o tom myslíme," prohlásila Gregorová. "Podle průzkumů jsme druhá nejsilnější vládní strana, takže ačkoli tam teď nemáme mnoho lidí, musí na nás být brán ohled. Doufáme, že to vytvoří tlak na to, aby se tím minimálně pan premiér Petr Fiala zabýval," dodala.

"S kolegy z Pirátské strany ve Sněmovně komunikuji běžně a chce-li mít paní Gregorová svou kampaň do eurovoleb založenou na negaci k mé osobě, nic s tím nenadělám," uvedl Blažek.

Piráti už v pondělí odvolali Janu Michailidu z vedení strany. Ta dříve tvrdila, že se hlásí k demokratickému komunismu, následně tvrdila, že je startrekistka.

Piráti informace nevypouští, brání je Richterová. Chce vyšší "rodičák" (4/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.