Piráti řeší další skandál. Šéfa Bartošova kabinetu obvinili ze sexuálního násilí

Ředitel kabinetu pro místní rozvoj Matouš Vanča za Piráty odešel ve čtvrtek na neplacenou dovolenou. K tomuto kroku se uchýlil na základě obvinění z šikany na pracovišti a sexuálního napadení zaměstnankyně ministerstva pro místní rozvoj (MMR). Ta má údajně vážné psychické následky. Na případ upozornily Hospodářské noviny.

Jeho obětí měla být zaměstnankyně odboru, s kterou v minulosti udržoval intimní kontakt. Advokátka oběti Lucie Hrdá hovoří o bossingu rovnou pěti zaměstnanců. "Křičeli na ni, ať se vrátí do blázince a odejde z místa," popsala pro HN. "Údajný nátlak na ukončení pracovního poměru dané zaměstnankyně ministerstvo prověřuje," vyjádřilo se ministerstvo v tiskové zprávě.

Situace měla vyeskalovat zhruba před rokem, kdy žena navázala vztah se svým nadřízeným Matoušem Vančou. "To vyvrcholilo sexuálním násilím. Pak ji údajně přesvědčoval, že se nic nestalo," uvedla Hrdá. Advokátka se snaží s ministerstvem domluvit na půlmilionovém odstupném pro svou klientku. MMR považuje návrh na odškodnění za neetický.

[chooze:article;value:515677]

Vanča však svou vinu odmítá. "Ačkoli jsem nijak nepochybil, dal jsem svou funkci k dispozici, abych nezatěžoval činnost ministerstva," uvedl na svou obhajobu. Případ momentálně řeší policie.

​Vanča je dále zastupitelem obce Čestlice ve Středočeském kraji. Starosta obce Martin Diviš se k případu nechtěl vyjadřovat. "Je to v policejním jednání, nemám k tomu co říct. Až to příslušné orgány prošetří, tak se případně vyjádřím," řekl redakci TN.cz.

Podobný případ Piráti řešili i v červenci, kdy odstoupil náměstek na ministerstvu vnitra a bývalý poslanec Lukáš Kolářík kvůli napadení ženy. Kauza je stále v řešení policie.

Koláříkova kauza není jediná. Piráti už mají na kontě více problémů (7/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.