Piráti se chystají na podzimní krajské volby. Bojovat budou i o křesla v Senátu

Volební místnosti ještě pomalu ani nevychladly a politické strany se už připravují na další volby. První stranou, která představila své lídry do krajských a kandidáty do senátních voleb jsou Piráti. Ti si k zahájení kampaně vybrali den, kdy Pirátská strana oslavila 15. narozeniny.

"15 let, které skutečně uplynuly jako voda a během kterých se mnohé změnilo. A je na místě možná i zmínit to zklamání, které jsme před týdnem zažili ve věci voleb do Evropského parlamentu," prohlásil předseda strany Ivan Bartoš (Piráti).

Po těch se počet pirátských europoslanců zredukoval ze tří pouze na jednoho. O moc lépe nedopadli Piráti ani v posledních sněmovních volbách, kdy tvořili koalici s hnutím STAN. Po nich se sice strana poprvé stala součástí vlády, jejich poslanecký klub má ale od té doby jen čtyři poslance.

[chooze:article;value:559767]

​"Piráti jsou ale bojovníci, obránci svobody a hlídací psi demokracie. Proto je pro nás i tento výsledek motivací a současně i závazkem a příslibem pracovat ještě usilovněji," doplnil Bartoš.

Digitalizace, dostupnost bydlení nebo zdravotnictví. To jsou hlavní témata, se kterými jdou do krajských voleb pirátští kandidáti na hejtmany. Jejich heslem je "Bez korupce, pro lidi."

"Piráty nenajdete v lobbistických salóncích, ani je nezastihnete na šifrovaných mobilních telefonech. Piráty jste vždycky našli mezi lidmi a já pevně věřím, že to i po těch letošních krajských volbách zůstane," uvedl hejtman Plzeňského kraje (Piráti).

[chooze:article;value:559759]

​Bojovat o senátorská křesla budou například Lukáš Wagenknecht, Jan Janda, Miroslav Jiránek, Eva Tylová nebo Andrea Švojgrová. Strana podpoří také obhajující senátory Marka Hilšera nebo Jiřího Drahoše.

Voliči půjdou znovu k urnám 20. a 21. září. Vybírat tentokrát budou třetinu senátorů a své krajské zastupitele. Podle politologa z Provozně ekonomické fakulty ČZU v Praze Milana Školníka mají Piráti v krajích zázemí. "Pro ně bude úspěch udržet to, co mají," řekl.

"Tím že vstoupili do vlády a stali se systémovou stranou přišli o protestní náboj," doplnil politolog k proměně strany po posledních volbách do Poslanecké sněmovny. "V rámci evropských pirátských stran jsou čeští Piráti nejúspěšnější," připomenul Školník.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.