Piráti se dostávají do problémů. Škodí jim digitalizace i omezování alkoholu

Už více než měsíc pracují úředníci, ale i stavebníci s novým on-line systémem stavebního řízení. Stále ale nefunguje tak, jak by měl. Podle politologů si na sebe nepovedenou digitalizací Piráti tak trochu ušili bič.

"Digitalizace a vůbec vše, co souvisí s těmi digitálními technologiemi, byl jejich vývěsní štít, oni šli do vlády s tím, že tohle je jejich priorita. To, že nakonec ten projekt je bohužel více než problematický, může Piráty u veřejnosti poškodit," říká politolog Jiří Pehe.

[chooze:article;value:567248]

​A kritika zaznívá i z řad vládních kolegů. Podle některých informací má dokonce ministr Bartoš na vyřešení problémů čas do konce srpna, pak by mohl přijít čas zúčtování.

"Informace z terénu od lidí, co pracují s IT systémem stavebního řízení, beru velmi vážně a budu chtít v rámci koalice od Ivana Bartoše detailní vysvětlení k výhradám pracovníků stavebních úřadů, od kterých dostávám poměrně dost podnětů. Především chci řešení situace," upozorňuje ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).  

"Chtěl bych se omluvit, za problémy, které náběh systému působí na kterékoliv straně. Uznávám, že čas na zorientování se v systému byl pro úředníky i vzhledem k možnostem velmi krátký," kaje se ministr Bartoš.

Piráti navíc neřeší jen digitalizaci, ale i vnitrostranické spory. Aktuálně kvůli návrhu členky Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí Jany Michailidu (Piráti), která by chtěla omezit prodej alkoholu po dvaadvacáté hodině. Na stranickém fóru teď členové hlasují, zda stranu nepoškodila.

"To, jakým způsobem jsme se rozhodli přistoupit k tématu alkoholu, není nic v rozporu s tím, jakou politiku razíme už roky. Zatím to vypadá, že těch hlasů proti je víc, to znamená, že zatím to oficiální jednání zahájeno nebude," vysvětluje Michailidu.

Nedávno navíc ze strany vystoupil její zakladatel Jiří Kadeřávek s tím, že uskupení jde proti ideálům, pro které bylo založeno. Vadilo mu i zavedení povinné registrace ubytování v elektronickém systému eTurista, kterou prosadil také předseda strany Ivan Bartoš.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.