Piráti ukázali tři kroky proti obstrukcím. Chtějí nás zašlapat, hřmí Schillerová

Podle Michálka se zdržování při projednávání zákonů v Poslanecké sněmovně neustále zhoršuje. Množí se podle něj účelové zdržování opozicí, jeden den jednání Sněmovny přitom stojí čtyři miliony korun. Chce proto omezit "předbíhání ve frontě" a stanovit jasné maximální délky přednostních vystoupení.

"Cílem je, aby byl program jednání aspoň trochu předvídatelný, což vláda slíbila jako prioritu ve svém programu, a dostalo se na co nejvíce řádně přihlášených řečníků. U řádně přihlášených řečníků zůstává neomezená doba vystoupení, pokud Sněmovna nerozhodne jinak. Domnívám se, že z mnohahodinových projevů nemá nic ani volič, protože drtivá většina lidí takto dlouhé projevy ani nemůže sledovat při práci nebo péči o rodinu," uvedl Michálek. Představil proto tři konkrétní body, jak s obstrukcemi naložit.

Tři opatření proti obstrukcím
ve Sněmovně

1. Maximálně tři přednostní vystoupení na osobu k jednomu čtení zákona v délce maximálně jedné hodiny.
2. Jedno přednostní vystoupení, když se každé ráno projednává program, v délce maximálně půl hodiny. Díky tomu nebude možné zablokovat celý jednací den.
3. Omezit řetězení faktických poznámek, které předbíhají řádně přihlášené řečníky v rozpravě a diskuse se jimi cyklí.
zdroj: Piráti

[chooze:article;value:538773]

Řeči o zdržování jsou pokrytecké, reagovala Schillerová

My jsme o změně jednacího řádu připraveni jednat dlouhodobě, uvedla předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. "Zároveň ale platí, že aby to bylo férové a nemá-li to být vnímáno jen jako snaha omezit současnou opozici na svých právech, tak musí jakákoliv změna platit až od příštího volebního období," podotkla.

"Řeči o zdržování důležitých zákonů považuji od pana Michálka za pokrytecké. Je vidět, že jim Ústavní soud vlil krev do žil a teď si myslí, že opozici mohou zašlapat. Přitom ještě před pár lety třeba Petr Fiala vyhrožoval, že EET bude blokovat klidně do konce volebního období. Ale i sám pan Michálek asi zapomněl, jak si v minulém období pět opozičních klubů bralo dvouhodinové pauzy. Jednání Sněmovny tak dokázali přerušit na deset hodin a tím i ukončit jednací den," dodala Schillerová.

Problém s obstrukcemi řeší vláda dlouhodobě. Podívejte se na loňskou březnovou reportáž TV Nova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.