Piráty dál povede Ivan Bartoš, rozhodli na fóru v Brně. Gregorová neuspěla

Fórum Pirátů v Brně začalo v sobotu minutou tichu za oběti střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Vystoupil také premiér Petr Fiala (ODS). "Vážím si spolupráce. Navzájem se nepřetlačujeme, navzájem se respektujeme. Dokázali jsme přečkat velmi silné bouře," nechal se slyšet předseda vlády.

"Nespojují nás jen společní soupeři nebo to, čemu chceme zabránit. Často se říká, že naše strany jsou v rámci koalice od sebe nejdál. Nicméně v minulých dvou letech jsme se mnohokrát přesvědčili, že to je přílišné zjednodušení, a je to tak zjednodušené, až to není úplně pravda," dodal Fiala.

[chooze:article;value:536535]

Volba nového předsedy

Pirátská strana si na sjezdu volí také své vedení. Ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše, který stranu vedl v minulém období, vyzvala europoslankyně Markéta Gregorová. V prvním kole hlasování o post šéfa strany, kterého se účastnilo 820 Pirátů, dostal Bartoš 569 hlasů a Gregorová 455. Rozhodovalo se o přijatelnosti na danou pozici a postoupili oba.

Oba kandidáti pronesli své řeči a následně odpovídali na otázky. Zatímco podle Bartoše by měli Piráti nabízet voličům změnu a překonávat bariéry, Gregorová chce naslouchat všem členům strany. Svou řeč pak zakončila pozdravem "Čauky, mňauky".

O vítězi rozhodlo druhé kolo. Ivan Bartoš v něm získal 556 z 874 hlasů, Gregorová 300. Neúspěšná kandidátka popřála Bartošovi k vítězství. "Skutečně moc pro mě znamená ta podpora, kterou jste mi dali v obou kolech. Chtěla bych poděkovat tem, kteří dali hlasy mně, ale i těm, kteří jste dali hlasy Ivanovi, za to, že jsme společně zase jednou udělali před zraky celé české veřejnosti reklamu na moderní vnitrostranickou demokracii," prohlásila Gregorová.

Bartoš řekl, že nebere podporu členů strany jako automatickou. "Jsem rád, že jste mi v hlasování dali důvěru. Ještě jednou děkuji, že mám tu čest řídit předsednictvo jako předseda a doufám, že představená vize, se kterou jsem před vás předstoupil, bude i tou vizí, kterou představenstvo, až bude navolené, bude akceptovat a budeme se spolu s vámi snažit uspět na naší misi až do vzdálených horizontů, kde Česká republika je svobodnou, demokratickou, tolerantní a nejen digitálně propojenou společností. Díky za podporu a hodně štěstí v další volbě," uvedl Bartoš.

Předsednictvo Pirátů

Kromě nejvyššího postu Piráti volí také zbytek předsednictva. V druhém kole volby místopředsedů Pirátů bylo odevzdáno 796 hlasů. Marcel Kolaja získal 259 hlasů, Jana Holomčík Leitnerová 226 hlasů, Dominika Michailidu 106, Klára Kocmanová 399 hlasů a Markéta Gregorová 338 hlasů. Kocmanová a Gregorová se taky staly místopředsedkyněmi.

Hodnotit budou Piráti například i práci ve Sněmovně, v krajských zastupitelstvech nebo Evropském parlamentu. Strana představí rovněž své kandidáty do Senátu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.