Písně Ivana Mládka pořád táhnou. Je to jako droga, říká muzikant

Děda Mládek Illegal Band letos slaví 25 let na scéně. "Ta muzika nám dobíjí baterky každý koncert. Je to jako droga, nemůžete bez toho publika být. A to vás činí mladším a mladším, přestože stárnete a stárnete," řekl jeden z členů kapely Marcel Marek.

Co ale nestárne, jsou hity muzikanta Ivana Mládka, které kapela zpívá. Třeba Jožin z bažin, Hlásná Třebáň nebo Linda. "Jednou jsme byli na takovém mejdánku a v ranních hodinách se už nevědělo, co se bude hrát. Tak se spustil Mládek a mělo to takový aplaus, že jsme z toho vznikli my," popsal vznik skupiny Marek Jedlička.

[chooze:article;value:493425]

​Kapela potřebovala jméno a to nakonec vzniklo ze složení slov, která dohromady dokonale vystihují, o co všechno v téhle skupině jde. "Hrajeme Mládka, takže tam bude Mládek. Pak děda, protože tak jsme si mezi sebou říkali, už když jsme byli mladí," zmínil další člen Pavel Hrach.

A proč byla kapela tak trochu ilegální? "V době, kdy jsme začínali hrát, tak jsme neměli požehnání od Ivana Mládka. A vlastně jsme to hráli ilegálně, tak jsme tam vrazili slovo illegal a band, protože nás bylo sedm. Tak vlastně vznikl název Děda Mládek Illegal Band," dodal Hrach.

[chooze:article;value:489459]

​Skupina koncertovala a bavila o sto šest. Pověst o uskupení, které tak nějak po svém hraje skladby Ivana Mládka, se rychle rozkřikla po celém Česku a dostala se až k Ivanovi. "Když za ním kluci šli do šatny a přišli požádat o svolení, aby se to trochu zlegalizovalo, tak Ivan řekl, že už nás slyšel a že se mu to líbí," zavzpomínal jiný z členů Jakub Fenzl.

Kapela má na svém kontě i zcela autorskou desku Bobr. "Když jsme se někde snažili ty písně prezentovat, tak stejně na nás všichni volali: ‘Zahrajte Jožina, s tímhle jděte do háje, my chceme Mládka.‘ Takže my jsme se snažili, ale zdálo se nám, že na to není nikdo zvědavý. Přišlo nám to líto a o další jsme se tím pádem nesnažili," uzavřel člen Zdeny Podskalský.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.