Pistole, jimiž se chtěl zastřelit Napoleon, se prodaly za téměř 43 milionů

Zbraně vykládané zlatem a stříbrem s vyrytým Napoleonovým profilem, které si vojevůdce nechal zhotovit u pařížského puškaře, dražily aukční síně Osenat a Rossini ve městě Fontainebleau u Paříže, informovala agentura AFP.

Právě na zdejším zámku, někdejším královském sídle, si Napoleon chtěl vzít roku 1814 život, když jeho vojska utrpěla porážku a on poprvé abdikoval. Jeho pobočník z nich však odstranil střelný prach. Napoleon si tedy vzal jed, který ale vyzvracel.

Pobočník pak dostal perkusní pistole jako odměnu za věrnost a podporu v těžkých dnech. Jeho potomci památku vlastnili až do současnosti, než se ji rozhodli prodat.

[chooze:article;value:550319]

​Kupec zůstal v anonymitě, uvedená cena je včetně poplatků, a kromě pistolí získal vzácnou skříňku, ve které jsou uloženy a další příslušenství jako prachovnice a pěchovačky. Aukční síň předpokládala, že cena se bude pohybovat mezi 1,2 až 1,5 milionu eur.

Ministerstvo kultury pistole prohlásilo za národní památku, což znamená, že nesmějí opustit Francii, s výjimkou zápůjček například na výstavy. Zároveň běží 30timěsíční lhůta, ve které stát může zbraně odkoupit, nový majitel však nemusí nabídku přijmout, uvedlo Radio France.

Památky po Napoleonovi jsou mezi sběrateli velmi vyhledávané. Loni na podzim se vydražil jeden z jeho pověstných dvourohých klobouků za rekordních více než 1,9 milionu eur (v dnešním kurzu přes 48 a půl milionu Kč).

Napoleon se po pokusu o sebevraždu ještě jednou vrátil k moci, když utekl z exilu na ostrově Elba. Porážka u Waterloo však byla jeho definitním koncem a zemřel ve druhém vyhnanství na ostrově Svatá Helena.

Ve Francii se vydražil klobouk slavného Napoleona. Prodal se za desítky milionů (11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.