Pitomio je v pořádku. Ústavní soud odmítl Okamurovu stížnost

Ústavní senát v úterý rozhodl ve sporu mezi Tomiem Okamurou a časopisem Reflex, spadajícího do skupiny CNC, ohledně přezdívky Pitomio. Tou redakce publicistického týdeníku politika poprvé označila před 12 lety na titulní straně, což doprovázelo znázornění Okamury jako klauna.

Nejvyšší soud loni pravomocně rozhodl, že se Reflex za použití přezdívky nemusí omlouvat. Proti tomu podal Okamura ústavní stížnost.

A ústavní senát ji zamítl. "Kritizovaná osoba může být karikována různými způsoby a neexistuje důvod, proč by karikatura či parodie na jméno měla být z této možnosti vyloučena," uvedl Ústavní soud v aktuálním usnesení. To má redakce TN.cz k dispozici.

[chooze:article;value:370293]

​Upozorňuje ale na to, že by dotyčný neměl být v očích veřejnosti samoúčelně a cíleně zesměšňován. "Obecné soudy při opětovném posouzení věci dostatečně odůvodnily, že zesměšnění nebylo samoúčelné, ale bylo součástí oprávněné (byť ostré a velmi expresivní) kritiky. Účel byl zde zjevný, a to upozornit na kontroverzní názory a postoje stěžovatele, případně vyjádřit kritiku vůči jeho snaze být zvolen prezidentem republiky," doplnil Ústavní soud.

Platí tak pravomocné rozhodnutí Nejvyššího soudu, že se Reflex omlouvat nemusí. Ústavní soud se kauzou již jednou zabýval, tehdy se postavil na Okamurovu stranu poté, co nižší soudy rozhodly, že se Reflex omlouvat nemusí. Spor se tak vrátil k městskému soudu, který opět konstatoval, že se Reflex omlouvat nemusí.

Případ následně putoval k Vrchnímu soudu, který v roce 2021 určil, že se Reflex musí omluvit a výraz Pitomio nesmí dále používat. Kauza pak přistála na stole Nejvyššího soudu, ten se ovšem přiklonil k názoru městského soudu a pravomocně rozhodl, že žádná omluva není třeba.

Okamura chce poslat bojeschopné Ukrajince domů. Nemáme na to právo, tvrdí právníci (4/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.