Pivní pupek? Podle odborníků za něj nemůže jen pití alkoholu

Výzkum amerických vědců odhalil, že za nerovnoměrný růst břicha může kombinace více vlivů, jedním z těch největších je nedostatek spánku. Účastníci studie, kteří dlouhodobě málo spali, měli o devět procent větší růst tuku v oblasti břicha, a dokonce o 11 procent víc v oblasti okolo něj. 

"Málo spánku, a to i u mladých, zdravých a relativně štíhlých lidí, přímo souvisí se zvyšováním příjmu kalorií, nárůstem hmotnosti a akumulaci tuku v břiše," informoval autor studie Virend Somers pro web Neuroscience News.

Vědci to označují za velký společenský problém kvůli tomu, že podle nich v celých Spojených státech víc než třetina dospělých spí méně, než je pro člověka zdravé. Vyplývá to ze studie odborného časopisu Journal of the American College of Cardiology.  

[chooze:article;value:512014]

Plíživé tloustnutí podle výzkumníků ještě zrychluje současný neaktivní způsob života. Práce na směny, závislost na sociálních sítích a oddalování ulehnutí do postele totiž ještě snižuje potřebnou fyzickou aktivitu a neodpočinutý člověk má pak větší tendence nárazově jíst a jeho tělo víc ukládá kalorie. 

"Zdá se, že nedostatečný spánek přesouvá tuk do nebezpečnějšího prostoru v oblasti kolem břicha," dodal k výzkumu Somers. Délka spánku, o které člověk sám rozhoduje, navíc dlouhodobě podporuje takové reakce, které přispívají k epidemii obezity. 

[chooze:article;value:513486]

​Experimentu se zúčastnili zdraví lidé, kteří netrpěli obezitou. Poté, co je rozdělili do dvou skupin, je vědci jednadvacet dní pozorovali a zopakovali to znovu ještě po třech měsících. Skupina, která nedostatečně spala, měla obecně větší hlad a potřebovala jíst větší porce jídla.

Pro lidi, kteří si nemohou dovolit prodloužení doby spánku a například pracují v nepravidelných, dlouhých směnách, doporučují lékaři dbát na zdravou stravu. 

Břicho, stehna a zadek: Víte, jak zhubnout na problematických partiích? Spousta lidí zapomíná na důležitou věc (04/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.