Pivo v restauracích enormně zdražuje. Lidé se ale zlatavého moku vzdát nechtějí

Tak velké zdražování piva tu asi ještě nebylo. Hlavní hybatelé cen, a to Budvar, Plzeň či Bernard, ohlásili zdražení loni na podzim. A ostatní se pak přidali. Ceny obalů, energií, surovin a mezd drželi na uzdě, ale neudrželi.

"Točíme Plzeň. Byla za 58 korun. Teď je za 64 korun. U Kozla jsme to zvedli o 4 koruny. Je to určitě největší skok, který jsem kdy udělal," říká Martin Šturm, majitel restaurace Kamenný dům z Liberce.

[chooze:article;value:524997]

​Hospodští si musejí přičíst i 11procentní rozdíl v DPH. "My zdražujeme o 15 procent," uvádí ředitel minipivovaru Na Rychtě v Ústí nad Labem Jiří Šťovíček.

Špatné ohlasy na zdražování už zaregistrovali v restauraci Puor Plaudit Liberec. "Tržby nám klesly o 20 procent. A je to cítit i na dýškách," vysvětluje provozní podniku Kristýna Rubínová.

Hospody na periferiích měst zatím dožívají ze starých zásob. Některé ještě nezdražily a vyčkávají, co udělají ostatní. Nebo zdražily jen opatrně. Většina pivařů nás ale ujišťovala, že navzdory zdražení budou oblíbenému moku holdovat dál. A tiše doufají, že úprava cen bude nadlouho poslední.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.