Plameny zničily penzion na Plzeňsku, škoda bude v desítkách milionů

Hořet začalo po šesté večer uprostřed osady Soběsuky, která spadá pod Neurazy na Plzeňsku. Oheň vypukl zřejmě v prvním patře tamního penzionu. "Podle prvotní informace se měl požár začít šířit od klimatizace. Čtyři osoby bez zranění se evakuovaly," popsal mluvčí hasičů Petr Poncar.

Kolem osmé večerní na místě zasahovalo už devět hasičských jednotek, časem jejich počet stoupl na 17 a hasiči vyhlásil třetí stupeň požárního poplachu, tedy druhý nejvyšší možný.

Před půlnocí měli hasiči požár pod kontrolou. Skrytá ohniska vyhledávali pomocí dronu s termovizí. Zbytky ohně likvidovali z vysokozdvižných plošin i z venku okny prohořelého domu.

[chooze:article;value:496311]

V době příjezdu hasičů hořelo uvnitř budovy. “Šlo o skryté hoření v mezistropní konstrukci,“ řekl na místě TV Nova Pavel Valm z HZS Plzeňského kraje, který řídil štáb zásahu. Požár se poté rozšířil na celou střechu a vnitřek objektu.

“Shořela celá budova penzionu a restaurace, dá se říct, že zůstaly obvodové zdi,“ uvedl Marcel Klaus, jenž spolu s manželkou penzion vlastní. „Rozsah je děsivý,“ dodal s tím, že se hasičům podařilo uchránit vedlejší budovu zrekonstruované stodoly, kde jsou další pokoje a sál pro pořádání svateb a dalších akcí.

“Škoda bude řádově 30 až 40 milionů korun,“ uved pro TV Nova majitel. S ohledem na dobré vztahy se sousedy ve vsi prý může „celkem s jistotou vyloučit“, že by mu penzion někdo zapálil, za nejpravděpodobnější příčinu považuje technickou závadu, ale to podle něj určí až vyšetřování.

To dle hasičů proběhne za denního světla v pátek dopoledne, až se podaří dohasit skrytá ohniska, rozebrat poškozenou konstrukci a požářiště vychladne. Po lokalizaci požáru mohli hasiči přes noc snížit počet zasahujících jednotek.

Podívejte se na snímky z místa zásahu:

[chooze:gallery;value:30910]

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.