Plán na rušení pošt je pod palbou kritiky. Vadí v Praze, Ostravě i Plzni

Seznam poboček, které se za 3 měsíce uzavřou, vzbudil v Česku vlnu kritiky. Bouří se proti němu starostové z největších českých měst. "My jsme se samozřejmě ohradili. Věřím, že se nám snad podaří ještě uzavření některých poboček zvrátit," řekl starosta Slezské Ostravy Richard Vereš (ANO).

"Město Plzeň a starostové z regionu vyzvou vedení České pošty a ministerstvo vnitra, aby přistoupily k rušení vybraných poštovních poboček namísto k letošnímu červnu k 1. 1. 2024," napsalo město Plzeň v tiskové zprávě.

Bouří se i starostové všech městských částí v Praze a situace se nelíbí ani obyvatelům. Nejen, že to podle nich zhorší dostupnost poštovních služeb, ale prodlouží to už tak dlouhé čekací doby.

[chooze:article;value:497535]

Zavírat se bude také pobočka v ostravské části Jih. Tento obvod má přitom 100 tisíc obyvatel. Pošty tam zůstanou ale jen dvě. Pošta prý při výběru míst zhodnotila všechna možná kritéria, tedy legislativní, ekonomické i dostupnost. "Snížení nákladů na provoz, snížení osobních nákladů a potenciální výnosy zbytného majetku na realitním trhu, dostupnost MHD, parkovací místa a bezbariérový přístup," vyjmenoval kritéria zástupce generálního ředitele České pošty Miroslav Štěpán.

Pro menší obce se prý nic nezmění. Pošty se mají rušit pouze ve větších obcích a městech nad 2 500 obyvatel, kde je poboček více. "Docházková vzdálenost na pobočku by měla činit tři kilometry vzdušnou čarou místo předchozích dvou kilometrů," poznamenal Štěpán. 

Důvodem omezení počtu poboček je ztrátové hospodaření České pošty a pokles zájmu o tradiční poštovní služby o více než 42 procent za posledních pět let. Se zrušením poboček zanikne také 950 pracovních míst.

Zrekonstruovanou chtějí zavřít, tu se schody nechat

Pořádný rozruch vzbudila zpráva o uzavírání poboček České pošty v jihočeském Milevsku. Od 1. července tam má zůstat v provozu pobočka na náměstí, do které vedou pouze schody. Naopak zrekonstruovanou pobočku s bezbariérovým přístupem má pošta v plánu zavřít. A podobné je to i v dalších městech.

Jde sice jenom o dva schody venku a jeden uvnitř. Pro některé lidi to ale i tak znamená, že se na poštu sami nedostanou a musí si říct o pomoc. Podobné situace se řeší jednoduše. Když nemůže klient na poštu, musí pošta za klientem, přímo na chodník.

Druhá pošta v Milevsku je kompletně bezbariérová. Navíc prošla minulý rok na podzim rekonstrukcí. A je to právě ona, která se má podle prvotního plánu uzavřít.

[chooze:article;value:497927]

Nepředstavitelná je tahle situace i pro pana Kolčabu, který je upoutaný na vozík. "Budu si muset nějak pomoct. Někomu říct, nebo si tam dojet a počkat na někoho, až půjde ven," poznamenal.

Nejprve pošta prohlásila, že seznam rušených poboček je definitivní a měnit se nebude. Nakonec ale obrátila. "Pokud se dohodne vedení města s našimi manažery, že vymění pobočky, není s tím problém, ale musí to potom samozřejmě zase naplnit ony legislativní parametry. Já si myslím, že o tom Milevsku jsem slyšel a tam došlo k propsání jakési chyby," vysvětlil Štěpán.

Předem pošta s městy nejednala. Teď chce všechny nedostatky a požadavky dát do pořádku do tří týdnů. "Mělo se postupovat trošku korektněji vůči městům. Teď to pošta, jak se říká, dostává zpět od hlavně veřejnosti," myslí si starosta Milevska Ivan Radosta (Jihočeši).

Podobná situace je i v Mariánských lázních. I tam Česká pošta zavře jedinou bezbariérovou pobočku. "Bezbariérovost není jediným parametrem pro výběr pobočky. Již dnes tam je tlačítko pro asistenci a plánujeme tam zřízení plošiny," upozornil Štěpán.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.