Planeta astronomům vyrazila dech. Neměla by existovat, diví se

Okolo červeného trpaslíka, tedy malé a relativně chladné hvězdy, obíhají obvykle jen menší planety. Astronomy proto objev, který zveřejnili v časopise The Astronomical Journal, překvapil.

"Hvězda TOI-5205 je jen asi čtyřikrát větší než Jupiter, přesto okolo ní obíhá planeta o velikosti Jupiteru, což je dost překvapivé," uvedl v prohlášení astronom Shubham Kanodia. "Na základě našeho současného chápání tvorby planet by TOI-5205b nemělo existovat. Je to 'zakázaná' planeta," dodal.

[chooze:article;value:488998]

Nabídl také srovnání, které pomůže pochopit, o co jde. Jupiter obíhající Slunce je podle něj jako hrášek obíhající grep. TOI-5205b obíhající TOI-5205 je jako hrášek obíhající citron.

Jupiter je sice největší planeta Sluneční soustavy, do Slunce by se ale vešly stovky planet o jeho velikosti. TOI-5205b se do své hvězdy vejde jen čtyřikrát, vysvětlil web CNET.com.

Oběžná dráha planety TOI-5205b je navíc neobvykle blízko jejího červeného trpaslíka. Oběhnout hvězdu dokáže za pouhých 1,6 dne. 

[chooze:article;value:483750]

Červení trpaslíci jsou nejmenší existující hvězdy. Hnědí trpaslíci jsou sice menší, jsou ale pouze subhvězdným objektem, nikoli hvězdou, upozornil web SPACE.comTOI-5205 má velikost asi dvě pětiny našeho Slunce.

Astronomové se hvězdou i její nezvykle velkou planetou budou dále zabývat. Použijí pro to pravděpodobně mimo jiné i vesmírný dalekohled Jamese Webba.

Japonci chtějí dobýt vesmír:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.