Planety ve hvězdných Jesličkách i svítící oblaka. Čeká nás úchvatná podívaná

Hvězdokupu je možné mimo města spatřit i pouhým okem, v plné kráse ji ovšem můžete obdivovat spíše při pohledu malým dalekohledem (například v triedru).

"Do hvězdokupy se nejprve bude promítat oranžová planeta Mars, která se nejblíže k jejímu středu bude nacházet 2. června 2023 a vizuálně při pohledu malým dalekohledem s kupou 'splyne'," uvádí mluvčí Fyzikálního ústavu Slezské univerzity v Opavě Petr Horálek.

​V té době bude Mars na noční obloze velmi jasným objektem viditelným i z měst. Na první pohled se bude zdát, že planetu obklopuje mnoho "malých hvězdiček".

​"Zajímavá situace se odehraje 9. června, kdy kupu budou z obou stran symetricky doplňovat Mars (z východu) a jasná Venuše (ze západu), obě planety přitom najdeme přibližně 3,5° od centra kupy, každou na jiné straně. Mimořádně jasná Venuše se pak octne necelý stupeň nad centrem kupy 13. června 2023," uvádí ústav.

[chooze:article;value:462470]

Vzájemné přibližování obou planet s Jesličkami bude možné vyhlížet každý červnový večer v pozdních nočních hodinách okolo půl jedenácté, a to velmi nízko nad severozápadním obzorem. V té době také už mohou být viditelná noční svítící oblaka, což by mohli ocenit také fotografové.

Noční svítící oblaka

Noční svítící oblaka uvidíte v červnu i v červenci. Úzce souvisí s meteorickým prachem a rovněž kolísáním sluneční aktivity. Ta bude podle Horálka letos výrazná a vysoké vrstvy zemské atmosféry budou mít méně stabilní podmínky, což může způsobit menší výskyt těchto oblak než v minulých letech.

Noční svítící oblaka způsobuje zář Slunce, které je v dané časy nasvětluje odspodu. "Vypadají jako zářící pavučinky na obloze a někdy mohou nabídnout opravdu majestátní divadlo," upozorňuje Horálek.

Oblaka jsou nejlépe vidět mezi 22. hodinou a půlnocí, nebo ráno mezi 2. a 4. hodinou. Dívejte se k severu, resp. mezi severozápadní a severovýchodní obzor.

Dechberoucí záběry zatmění Měsíce. Sledovat ho mohli i Češi (5/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.