Plánovali slavit jubileum v tropickém ráji. Ireně zemřel muž, úřady jí nevydaly tělo

Když paní Irena po boku manžela 13. února odlétala na dovolenou do Dominikánské republiky, těšila se. V Karibiku chtěla oslavit partnerovo významné životní jubileum. Sny o bezstarostném pobytu u moře ale brzy vystřídal strach o jeho život.

U muže se po dvou dnech znenadání objevily vážné zdravotní obtíže. "Navštívili jsme místní lékařku, nešly mu srazit teploty. Pak skončil v nemocnici," vysvětlila TN.cz žena.

V péči lékařů strávil muž zhruba týden. Pak přišla zdrcující zpráva. "Měli ho pouštět domů, ale v nemocnici skonal. 23. února zemřel na zápal plic," vysvětlila paní Irena.

Turistka z Česka ihned začala celou záležitost řešit s pojišťovnou, u které s manželem ještě před cestou dojednali podmínky týkající se i případné smrti a následné repatriace.

[chooze:article;value:490648]

​"Hned jsem s nimi komunikovala. Říkali, že manžel do deseti až 12 dnů přiletí, že bude repatriován, to se bohužel nestalo," upozornila. Až později se dle svých slov dozvěděla, že dostat tělo zesnulého muže zpět do vlasti může trvat klidně i několik měsíců. "Kdybych věděla, co se bude dít dál, manžela bych nechala zpopelnit na místě," pronesla.  

"Nevíme o tom, že by někdo z našich pracovníků avizoval převoz těla do 12 dnů. Pevně věříme, že k tomu ani nedošlo, protože by to bylo těžko splnitelné tvrzení," reagoval na kritiku mluvčí ERV Evropské pojišťovny Vlastimil Divoký. "Mohu Vás však ujistit, že je v zájmu všech, včetně nás, aby byly ostatky zemřelého převezeny do ČR co nejdříve," dodal.

Převoz těla komplikuje administrativa

Samotné fyzické převezení ostatků označil za tu jednodušší část celého procesu. Mnohem větší problémy bývají s administrativou spojenou s úmrtím a převozem. "V přístupu jednotlivých zemí, resp. v rychlosti, jakou místní orgány spolupracují na zajištění všech formalit, existují značné rozdíly. A právě Dominikánská republika bohužel patří k těm zemím, kde tento proces trvá nejdéle. U této kategorie zemí se skutečně stává, že k převozu ostatků může dojít až za jeden až dva měsíce od úmrtí," uvedl Divoký.

[chooze:article;value:478548]

​Žena se obrátila se žádostí o pomoc také na české ministerstvo zahraničí. "Případem se zabývají naši kolegové na zastupitelském úřadu v Havaně, který má na starosti i oblast Dominikánské republiky. Naši diplomaté jsou v kontaktu s rodinou, které se snaží pomoct s tím, aby repatriace proběhla co nejdříve. Tuto skutečnost komplikují zvyklosti místních úřadů, které v takových případech uplatňují delší lhůty při vydání potřebných úředních dokumentů," upozornila mluvčí resortu Mariana Wernerová.

Paní Irena nyní doufá, že se neobjeví nic, co by případný převoz těla ještě pozdrželo. Všem cestovatelům důrazně doporučila, aby si před dovolenou vždy pečlivě zjistili veškeré informace, které by se jim mohly v podobných případech hodit. "Jedna z mála věcí, kterou mohou pozůstalí ovlivnit, je ponechání pasu zemřelého na místě, tj. neodvezení ho domů do ČR. Proces to sice neurychlí, ale alespoň ho to nezpomalí," doporučil Divoký. 

Co dělat, když vás okradou na dovolené. Tahle rada vám zachrání peníze (02/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.