Plánujete letní dovolenou? Propadněte kouzelnému Kypru!

Jižní Kypr s řeckou atmosférou

Ayia Napa, Larnaka, Limassol, Protaras, Paphos. To jsou jména nejpopulárnějších destinací v jižní části Kypru. Právě v nich si můžete užívat dokonalý odpočinek na písčitých plážích. „Kypr je také proslulý svým azurovým mořem, které je navíc neuvěřitelně průzračné. Není divu, že se právě tady podle řeckých bájí zrodila z mořské pěny řecká bohyně lásky a krásy Afrodity. Určitě doporučuji zajet se podívat i na její pláž, tedy na místo, kde poprvé vstoupila bosou nohou na zemský povrch,“  říká obchodní ředitelka CK Blue Style Lenka Pátek.

​​Další důvodem pro návštěvu jižního Kypru je jeho nádherná příroda, ostrov totiž kypí zelení, najdete zde rozlehlé vinice i piniové lesy. Největším lákadlem je pohoří Troodos, které zabírá více než polovinu jižní části ostrova. Při pěších túrách narazíte na endemické rostliny jako je dub olšolistý či cedr krátkolistý.

Milovníky historie zase nadchnou ruiny téměř 2 500 let starého antického města Kourion s pozůstatky Apollónova chrámu, řeckořímským divadlem i sportovním stadionem.

Historie na vás dýchne i v městečku Limassol s krásným přístavem, promenádou a stejnojmenným hradem. Ten nyní slouží jako muzeum, jehož návštěvou se vydáte doslova proti proudu času.

​A kde se ubytovat? „Rodinám s dětmi, ale i těm, co cestují jen v páru, doporučuji hotel Nelia Beach ,který se nachází na krásné písčité pláži v letovisku Ayia Napa,“ říká Lenka Pátek z CK Blue Style.

Panenský Severní Kypr

I když na severní části Kypru taktéž najdete hotelové pláže, jeho největším lákadlem jsou ty přírodní a nedotčené pláže s nejjemnějším zlatavým pískem. Nenajdete tady žádné stánky s občerstvením, prodejce suvenýrů ani hotely. Odměnou za toto „nepohodlí“ vám však bude klid, ticho a stovky metrů té nejnádhernější pláže prakticky jen pro vás. Pokud je toto dovolená dle vašeho gusta, určitě navštivte Golden beach na poloostrově Karpaz.

​Uvítáte-li však během svého plážového odpočinku přeci jen turistickou vybavenost, zvolte pláž Glapsides nedaleko Famagusty nebo Escape beach v Kyrenii.

Stejně jako jižní, tak i Severní Kypr oplývá historickými stavbami. Například ve městě Kyrenia můžete obdivovat rozlehlou byzantskou pevností tyčící se přímo nad zdejším přístavem.

Za návštěvu určitě stojí také opuštěná Varosha čtvrť duchů. Kdysi prosperující letovisko, ve kterém svou dovolenou trávila leckterá hollywoodská hvězda. Od turecké invaze na sever ostrova v roce 1974 se však stala doslova městem duchů. Až nyní se otevřela turistům, kteří si ho můžou prohlédnout.

​Byť je Severní Kypr mezi cestovatelskými lokalitami nováčkem, i tak se pyšní kvalitními hotely s prvotřídními služby. „Doporučuji hotel Kaya Artemis Resort, který leží na krásné písčité pláži a má svůj vlastní aquapark. Navíc se  nachází v blízkosti malebné vesničky Bafra,“ říká Lenka Pátek z CK Blue Style.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.