Plány vlády přehledně: Změny v DPH, vyšší důchody, dražší alkohol i cigarety

Kabinet Petra Fialy plánuje mnoho změn. Ty se týkají nejen oblasti daní, ale i vyplácení důchodů či bodového systému. Redakce TN.cz proto přináší svým čtenářům stručný přehled toho, co je v následujících měsících čeká.

Změny v DPH

Na začátku roku 2023 přišly strany vládní koalice s řadou změn v oblasti DPH. Navrhly například přesuny jednotlivých položek mezi sazbami. Do 21procentní sazby DPH by se měly přeřadit některé služby a zboží. Zejména toho, které se v době covidové pandemie přesunulo do desetiprocentní sazby. Zvýšení daně se tak dotkne například knih a léků, ale i jídla, cigaret a alkoholu. Navýšení se týká i některých služeb, jako jsou kadeřnictví nebo sauny.

Vláda uvažuje i o jednotné dani, a to tak, aby místo 10 a 15procentní daně platila pouze jedna, pravděpodobně ve výši 13 či 14 procent. Do snížené sazby pak budou pravděpodobně patřit zejména potraviny, které se nyní nachází v 15procentní sazbě. Naopak do základní sazby by měly být přeřazeny služby, které nejsou potřeba pro uspokojení základních lidských potřeb.

Od 1. června do 30. listopadu 2023 umožní tzv. daňové Milostivé léto dlužníkům zbavit se daňových nedoplatků, zejména bagatelních nedoplatků, které se pohybují v řádu jednotek korun. Podle ministerstva financí budou moct fyzické osoby požádat o mimořádné odpuštění příslušenství daně, pokud uhradí jistinu daňového nedoplatku.  

[chooze:article;value:486007]

Vyšší důchody

Senioři by si letos mohli přilepšit. Ministerstvo práce a sociálních věcí totiž připravuje valorizaci, která by navýšila důchody až o tisíc korun. Změny mají přijít v létě, konkrétně mezi červnem a červencem.

Podle ministra Mariana Jurečky (KDU-ČSL) by se důchody mohly zvýšit přibližně o 700 až tisíc korun. Přesná částka ale zatím stanovena nebyla. Vláda chce navýšení vyřešit do 10. února. Do té doby by mohla mít představu o růstu cen.

Změny by měly nastat ale i v případě mechanismů výpočtů předčasných důchodů. Ministr chce snížit počet lidí, kteří do důchodu odcházejí příliš brzy. To totiž představuje pro Českou republiku velkou finanční zátěž. Takové změny by ale mohly nastat nejdříve v lednu příštího roku.

[chooze:article;value:485871]

Dražší dálniční známka

Řidiči si brzy připlatí za dálniční známky. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) v rozhovoru pro deník Právo uvedl, že zdražení známek je nezbytné, ale zvýšení cen musí být pro řidiče únosné.

O konkrétní výši ceny ale bude ministr ještě debatovat s kolegy na vládě. Zdražení by ale nemělo být několikanásobné a mělo by se pohybovat v řádu stokorun.

Cena dálniční známky se podle ministra nezvyšovala posledních deset let. Vzhledem k růstu inflace je to ale nevyhnutelný krok. Stejně jako další státy EU, bude také Česká republika muset zavést i jednodenní dálniční známku.

[chooze:article;value:486052]

Přísnější sankce za dopravní přestupky

Vláda schválila přehlednější bodový systém, který má jasně rozlišit vážné dopravní přestupky od bagatelních. Závažnější přestupky pak budou podle ministerstva dopravy postihovány přísněji. Naopak za menší prohřešky řidiči nezaplatí tolik.

Novela z původních pěti sazeb zavádí tři sazby bodů podle závažnosti, a to šest, čtyři a dva. U závažnějších přestupků se pak zvýší sazby blokových pokut na místě. Ke zvýšení horní hranice sazeb pokut dojde i v případě správního řízení. U závažných přestupků se pak prodlouží i délka doby, po kterou řidič nesmí znovu za volant.

Novela navíc zavádí povinný preventivní program pro začínající řidiče, kteří se dopustí závažného porušení pravidel silničního provozu. Návrh mimo jiné umožňuje i řídit auto od 17 let, a to pod dohledem mentora. Změny mají platit od roku 2024.

Vláda zřídila funkci zmocněnce pro rekonstrukci Ukrajiny:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.