Plastika v metru Anděl se zřejmě změní. Je lživá, říká náměstek primátora Hřib

Základní problém je, že pamětní deska píše o československo-sovětském přátelství. Stanice byla pod názvem Moskevská otevřena 2. listopadu 1985, jméno Anděl získala nedlouho po pádu komunistického režimu v únoru 1990. A po změně jména se asi změní i některé symboly, které ve vestibulu metra jsou.

"Proběhne otevřená výtvarná soutěž na doplnění nebo zasazení toho reliéfu do kontextu. Odborná porota vybere ten nejlepší z návrhů, které budou doručeny," informoval náměstek primátora hl, města Prahy Zdeněk Hřib (Piráti). "Tahle plastika na Andělu je lživá, proto jí dáme novou podobu!" napsal na sociální síti X  Hřib.

Do té doby by ve stanici měla být umístěna deska s textem, který bude vysvětlovat kontext událostí. 

[chooze:article;value:551437]

​"Maximálně by mohli přidat nějakou plaketu, která to vysvětluje," myslí někteří Pražené. "Myslím si, že by tady mohla zůstat, ale bylo by potřeba to nějakým způsobem vysvětlit, vlastně aktuální události, co se stalo a vývoj těch událostí," říkají další. "Já osobně s tím mám problém, že tady ten nápis je," tvrdí zase jiní.

Možných je několik variant, a to úplné zrušení plastiky, nebo pak úpravy, které vysvětlí okolnosti vzniku uměleckého díla  "Určitě by bylo dobře, aby se neničila ta plastika, ale aby byla přesunuta do muzea nebo do Galerie hlavního města Prahy," sdělil historik Petr Blažek.

Důvodem, proč město situaci řeší tak dlouho, jsou jiné priority – momentálně stavba linky metra D, oprava Barrandovského mostu a také nové tramvajové linky.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.