Plat jako celá rodina, k tomu výhody. S prací některých europoslanců je to horší

Základní plat europoslanců je v přepočtu na české koruny asi čtvrt milionu měsíčně, čistý plat je necelý 200 tisíc korun. K tomu pobírají ale různé náhrady, jako za cestování, příspěvek na všeobecné výdaje, denní příspěvky a další. Od 63 let mohou také počítat s důchodem podle odsloužených let.

Jak to vypadá s pracovním nasazením europoslanců, zjišťovala organizace Kverulant. Nejaktivnějším českým europoslancem za posledních pět let byl podle jejich zjištění Tomáš Zdechovský z KDU-ČSL, nyní kandidující za SPOLU. V hodnocení získal 100 bodů. S velkým odstupem pak následuje Kateřina Konečná (KSČM) kandidující za Stačilo! se 46 body a lidovkyně Michaela Šojdrová s 35 body kandidující za SPOLU.

​​Na posledním místě se shodně umístili Jan Zahradil (ODS) a Ondřej Knotek (ANO) se sedmi body, na předposledním Evžen Tošenovský (ODS) a Hynek Blaško, který se do europarlamentu dostal jako člen SPD, odkud vystoupil a nyní do eurovoleb vede Alianci za nezávislost ČR, oba s osmi body. Na třetím místě od konce je Martina Dlabajová (do europarlamentu se dostala na kandidátce ANO, nyní je ovšem součástí Renew Europe) s deset body.

Organizace hodnotila politiky podle několika parametrů. "U jednotlivých poslanců Kverulant spočítal počty příspěvků při rozpravách v plénu od jejich zvolení do května 2024. Dále spočítal počty případů, kdy byl europoslanec některým z parlamentních výborů jmenován zpravodajem či zpravodajem stínovým," uvedl ředitel Kverulanta Vojtěch Razima.

[chooze:article;value:538822]

Razima doplnil, že se při svém sledování aktivity politiků zaměřili na počty případů, kdy byl europoslanec navrhovatelem či stínovým navrhovatelem nějakého stanoviska a kdy směrem k Evropským institucím vznesl otázky k ústnímu či písemnému zodpovězení a také spočítali, kolikrát konkrétní europoslanci navrhli přijetí nějakého usnesení.

Kverulant uvádí, že je politicky nezávislý a je financovaný z darů fyzických a soukromých právních osob.

Statistika absence

Letos v lednu ale vyšla jiná statistika od skupiny Europarlament přehledně, kterou se chlubili Piráti na sociálních sítích. Ta se týkala absencí za rok 2023 při hlasování na plénu. Těch měli Piráti velmi málo, jejich tři europoslanci patřili mezi pětici s nejméně absencemi.

Absence v roce 2022:

Přehledy připravila skupina Europarlament přehledně, která je financovaná europarlamentní koalicí Zelených a Evropské svobodné aliance. Tam z českých stran patří Piráti.

Piráti pak ještě zveřejnili jednu statistiku:

Naopak podle aktivity spočítané Kverulantem už se zástupcům Pirátů vedlo hůře. Mikuláš Peksa a Markéta Gregorová získali oba 30 bodů a skončili na shodném 6. místě ze 16, lídr aktuální kandidátky Marcel Kolaja s 15 body na společném 11. místě ze 16. Europoslanců bylo v minulém období 21, kvůli stejným bodovým ziskům je ale míst 16.

Peksa je ovšem z českých zástupců tím, kdo byl nejčastěji stínovým zpravodajem zpráv. Kolaja zase patří mezy ty české europoslance s nejvyšším počtem příspěvků při rozpravách v plénu. Gregorová podává časté otázky k ústnímu zodpovězení.

Podobně Luděk Niedermayer (TOP 09), nyní kandidující za SPOLU, patří k těm s nejnižší absencí, podle Kverulanta už je to ale s aktivitou horší. Ve srovnání získal 14 bodů, čímž se umístil na 12. místě. Nicméně podává nadprůměrný počet kolektivních návrhů usnesení.

Naopak třeba Tomáš Zdechovský a Kateřina Konečná, kteří mají absenci kolem 20 procent, jsou dle hodnocení Kverulanta nejaktivnějšími českými europoslanci. Michaela Šojdrová od lidovců, nyní kandidující za SPOLU, je v obou srovnání na vysokém místě – v jednom druhá, v jednom třetí. Má tak vysokou účast i aktivitu.

Volby do europarlamentu se blíží, hlavním tématem je bezpečnost Unie. Podívejte se na reportáž TV Nova ze začátku května:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.