Platí nejvyšší výstraha. Rozvodněné řeky mohou způsobit obří škody

"Na Labi v profilu Vestřev byl dosažen 3. SPA," upozornil ČHMÚ ve výstraze. Třetí stupeň překročila i hladina Jizery na Jilemnicku. Na obou místech navíc voda rychle stoupá.

"Voda může zaplavovat níže položené obydlené oblasti, komunikace, může omezit lidskou činnost a působit škody v krajině a na majetku. Snížení stability stromů v podmáčené půdě," varoval ČHMÚ. Některé silnice a mosty mohou být neprůjezdné.

[chooze:article;value:540180]

Hladiny mohou stoupat až do úterního rána. Momentálně platí jeden ze stupňů povodňové aktivity na 11 místech. Na druhém je Labe u nádrže Les Království a Jizera v Železném Brodě.

"Vzhledem k vydatným srážkám, kdy na severu území od neděle spadlo i přes 50 mm srážek, například na Labské boudě 85 mm, v Peci pod Sněžkou 61 mm, dochází k vzestupům hladit toků. Za pondělí spadne dalších až 25 mm, od středy se na hory vrátí sněžení," avizovala meteoroložka Dagmar Honsová.

Zároveň Česko v pondělí potrápí silný vítr s nárazy přes 65 kilometrů za hodinu. Výstraha platí pro všechny kraje do 18 hodin.

[chooze:article;value:540084]

"Pondělní ráno je ve znamení silného větru, jeho nárazy se i v nižších polohách zastavují až na 90 kilometrech za hodinu. Například na severu Jihočeského kraje v Kocelovicích je to 93 kilometrů za hodinu, na jižní Moravě v Dyjákovicích 90 kilometrů za hodinu, na Českomoravské vrchovině v Přibyslavi 75 kilometrů za hodinu, v Praze-Ruzyni 72 kilometrů za hodinu. Vítr bude slábnout až večer," upozornila Honsová.

Teploty jsou zároveň nezvykle vysoké. Pohybují se mezi sedmi až 11 stupni Celsia. "Výrazně nadprůměrné teploty nás budou provázet celý týden. V odpoledních maximech budou padat teplotní rekordy," sdělila Honsová.

Česko čekají drsné dny. Udeří velmi silný vítr, hrozí i povodně (2/2024)

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.