Platí stále pranostika? Svatá Anna dnes přinese teploty jen do 20 °C

Ve středu bude převládat velká oblačnost – zataženo až oblačno, na většině území s deštěm nebo přeháňkami, které budou ustávat až večer. Během dne se budou opět ojediněle tvořit i bouřky. Odpolední teploty se zastaví jen mezi 15 až 20 °C. Teplota v 1 000 m na horách se bude pohybovat kolem 11 °C. Pocitovou teplotu bude navíc, zejména na Českomoravské vrchovině, snižovat čerstvý vítr s nárazy o rychlosti kolem 55 km/h. Letní teploty se k nám vrátí v pátek.

Svatá Anna, chladna z rána

Studená rána kolem svaté Anny jsou způsobena faktem, že se prodlužuje noc (v porovnání s letním slunovratem o 50 minut), a v případě, že jsou jasné noci, dochází k radiačnímu ochlazení, vzduch se u zemského povrchu ochlazuje od země a teploty před východem slunce mohou klesat i pod 8 °C, v 5 cm nad zemí v údolích a dolících může být i nula. Chladný vzduch se drží při zemi a často se vytváří i silná ranní rosa. Během dne ale naopak při slunečném počasí odpolední teploty stoupají vysoko – viz naměřená nejvyšší červencová teplota v Uhřiněvsi 27. července 1983, která se vyšplhala na 40,2 °C.

​Co říká statistika?

Pokud si tuto pranostiku ověříme z pohledu statistiky, potom je v období od 25. do 31. července vidět trend poklesu počtu studených rán, tedy rán s teplotami v nížinách pod 10 °C, od 90. let 20. století. Tedy v období vln veder, které neustále přibývají. Na stanici Ostrava teplota pod 8 °C klesla za posledních 54 let přímo na svatou Annu pouze v roce 1984 (6,9 °C), také na stanici Praha-Ruzyně klesla 26. 7. teplota pod 8 °C pouze v jednou, a to v roce 1974 (7,8 °C).

V pondělí zasáhlo Mikulov silné krupobití:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.