Platit v zahraničí kartou, nebo hotově? Expertka poradila, co je lepší

Pokud si nejste jistí, jestli máte na dovolené platit spíš kartou, nebo hotovostí, asi nejdůležitějším faktorem je, kam se chystáte. "Pokud to bude v Evropě, tak tam bych to moc neřešila. Skoro všude můžete zaplatit platební kartou a nebude to žádný problém," nastínila Lenka Pátek.

Podle ní je ale i tak vždy vhodné mít s sebou k dispozici hotovost. "Ať půjdete na nějaké tržiště, na veřejnou toaletu nebo do nějakých malých stánků, tak tam většinou kartou nezaplatíte. Nicméně skoro všude v Evropě si můžete vybrat z bankomatů," doplnila obchodní ředitelka CK Blue Style.

[chooze:article;value:468977]

​Ale pokud budete cestovat do vzdálenějších lokalit, nemusí to být s kartou tak jednoduché. "V exotických destinacích se bude hotovost určitě hodit. Nemám dobré zkušenosti s výběrem z bankomatu, ať je to třeba Asie nebo Indonésie, kde některé bankomaty ty peníze vůbec nechtějí dávat nebo je to nesrozumitelné," varuje Pátek.

Takže pokud jedete za exotikou, je lepší připravit si hotovost. "Je také dobré zjišťovat předem, co má v dané destinaci lepší kurz. Mně se v poslední době spíše osvědčilo euro, protože třeba v Indonésii se mi stalo, že nám z nějakého důvodu nechtěli brát dolary, které jsou starší roku 2000. Dokonce bankovky s hodnotou nižší než 50 dolarů měly horší směnný kurz," podělila se o svou zkušenost ředitelka.

[chooze:article;value:492462]

​Na závěr se podělila o zajímavý tip. "Pokud budete přesto chtít platit kartou, což je samozřejmě v těch lepších hotelech, restauracích či velkých obchodech běžné, tak se vás budou ptát, jestli to chcete platit v tamní měně, nebo v přepočtu na naše koruny. Zpravidla je výhodnější zvolit tamní měnu, protože přepočet vám jde podle vaší banky, a ne podle toho, co vám oni nabídnou," uzavřela Pátek.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.