Platíte daně? Nezapomeňte uplatnit slevy, ušetříte tak tisíce!

Podání daňového přiznání

Na začátku je důležité si říct, kdo musí vyplnit daňové přiznání a do kdy je potřeba ho odevzdat na příslušný finanční úřad. OSVČ musí daňové přiznání k dani z příjmu za rok 2022 odevzdat do 3. dubna 2023. Pokud však daňové přiznání podává za živnostníka daňový poradce, doba pro podání se prodlužuje do 3. července 2023.

Daňové přiznání naopak nemusí podávat zaměstnanci, kteří měli v loňském roce příjem pouze z jednoho nebo postupně více zaměstnání, která se časově nepřekrývala. Zaměstnanec ale vždy musí u zaměstnavatele podepsat prohlášení k dani a zároveň nesmí mít pravidelné příjmy z podnikání, pronájmu či jiné výdělečné činnosti.

[chooze:article;value:485563]

Slevy na dani

Víte o tom, že se slevy na dani netýkají pouze zaměstnanců a osob samostatně výdělečně činných (OSVČ), ale také studentů, maminek nebo tatínků na mateřské dovolené, důchodců a osob, které pobírají invalidní důchod? V našem seriálu se postupně s jednotlivými slevami seznámíme a řekneme si, jak je uplatnit.

Sleva na poplatníka

Jedná se o základní daňovou slevu. Nárok na tuto slevu má každý, kdo měl v uplynulém roce nějaké zdanitelné příjmy. Může se tedy jednat nejen o zaměstnance a OSVČ, ale také o studenty, kteří pracují na dohodu, pracující důchodce nebo maminky na rodičovské dovolené, které si přivydělávají.

Nárok na tuto slevu je automatický a není nutné ho speciálně prokazovat. "Výše slevy u zaměstnanců za rok 2022 je 30 840 korun a získáte ji v plném rozsahu i v případě, že jste vydělávali jen část roku. Stačí u svého zaměstnavatele podepsat prohlášení poplatníka, tedy známý růžový formulář, a sleva je vaše," uvádí mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

V případě, že máte dvě práce, nemůžete slevu uplatnit od obou zaměstnavatelů. Sleva se totiž váže na poplatníka, nikoli na pracovní smlouvu.

Živnostníci slevu na poplatníka uplatňují při daňovém přiznání. I díky tomu jim roční daň z příjmu vyjde nižší. Důležité je také vědět, že slevu mohou OSVČ uplatit bez ohledu na počet měsíců výkonu samostatné výdělečné činnosti. Je také jedno, zda se jednalo o hlavní, nebo naopak vedlejší činnost. "Pokud má živnostník daňový základ do 205 600 korun, díky uplatnění základní slevy na poplatníka nebude platit daň z příjmu," upřesňuje Hrubý.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.