Moderní bydlení

Platy politiků dále rozdělují. Zpátečku už zařadili i někteří koaliční poslanci

Zvednout platy politiků, nebo nezvednout a případně o kolik. To zákonodárci řeší už od nálezu Ústavního soudu. Ten se brání, že chtěl upravit jen platy soudců, které byly také zmrazeny. Zvyšování u politiků je teď podle některých nešťastné.

"Nebráním se tomu, aby byly platy zmrazeny na jeden rok a připravilo se řešení, které skutečně sejme tu nepříjemnou povinnost si rozhodnout o svých platech," řekla ve čtvrtek v pořadu Napřímo místopředsedkyně Sněmovny Věra Kovářová (STAN). Automat ale podle koaličních zástupců je, jen tak úplně nefunguje.

[chooze:article;value:579075]

​"Já jsem zastánce toho, abychom se nesnažili po těch letech debat řešit něco jiného, protože nic lepšího se stejně vymyslet nedá, a vrátit se k tomu, že bude platit zákonný automat," uvedla předsedkyně Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. "Nepovažuji za normální, abychom každý rok o sobě hlasovali, o kolik má růst náš plat. Já bych se nebál ani toho, dát tam další parametr, třeba deficity veřejných financí," myslí si místopředseda dolní komory Jan Skopeček (ODS).

Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) je současný systém poznamenaný právě zmrazováním. Proto navrhl navýšení o necelých 7 procent. "Problém nastal v okamžiku, kdy z posledních čtyř let se na tři roky platy politiků zmrazily. A v okamžiku, kdy se rozmrazují, nastává ten problém, že to o něco skočí," popsal.

Původně přitom Jurečka navrhoval nárůst o 14 procent. Podle některých by ale přidáno v tuto chvíli neměli mít vůbec. "U sebe to měli nechat být. Oni prostě řekli, tak když těm soudcům, tak nám taky a neštěstí bylo na světě," řekl bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. "Ekonomika je slabá a v takové chvíli je to hrozně špatný symbolický signál," uvedla ekonomka Lenka Zlámalová.

[chooze:article;value:579238]

​Opoziční poslanci nechali kvůli zvyšování platů politiků svolat mimořádnou schůzi. Tam chtějí navrhovat právě zamrazení těchto platů. "Když jsem tam byl já, tak jsme zmrazili," řekl předseda hnutí ANO Andrej Babiš v pátečním pořadu TN Live Kuloáry Napřímo. Následnému skokovému navýšení se podle něj dá zabránit zákonem.

Odborové svazy kvůli zvyšování platů politiků chtějí obnovit jednání o zvýšení platů ve veřejné sféře. Horko těžko totiž protlačily navýšení platů ve veřejné sféře o 1 400 korun od nového roku. To je ale teď prý v novém kontextu nepřijatelné.

Automatické navyšování platů ústavních činitelů bylo zákonem upraveno už v roce 1995. A podle něj se vypočítávají s pomocí koeficientu a průměrné měsíční mzdy za předloňský rok. I přesto se ale debaty o výši jejich výdělků vedou v podstatě rok co rok.

[chooze:article;value:577676]

​Zmrazování ale většinou přišla v návaznosti na krizové situace. "Pokud bychom to neudělali, platy se od ledna skokově zvýší, a to by v dnešní situaci bylo skutečně skandální," říkal v roce 2021 Babiš.

"Já jsem pro, aby fungoval automat, do kterého už Poslanecká sněmovna nebude zasahovat," navrhoval v roce 2022 současný ministr dopravy Martin Kupka (ODS). "Víc než 300miliardové schodky, které plánuje tato vláda, to asi zásadně nezmění, ale jak vysvětlíme lidem, že si politici přidávají desítky tisíc korun?" argumentoval pak opět vloni současný místopředseda Sněmovny Karel Havlíček (ANO).

Historický přehled navyšování platů ústavních činitelů:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.