Platy učitelů reálně nerostou, ukazuje statistika. Ve skutečnosti naopak klesly

Růst učitelských platů je v Česku často skloňovaným tématem. Realita je ale podle Pedagogické komory taková, že se propadají. To dokazují i údaje ze statistické ročenky ministerstva školství za rok 2022, podle které nominální platy učitelů (včetně ředitelů) klesly meziročně ze 126 % průměrné české mzdy na 119 %. 

Přestože se meziročně průměrné platy učitelů mírně zvýšily (o 0,8 %), v důsledku inflace jejich reálná hodnota klesla. Jak podotkla Pedagogická komora, platy učitelů se reálně propadly na úroveň roku 2019. Loňský pokles se netýká jen této profese, propad u učitelů (na 89,1 % vůči roku 2021) byl ale větší než celorepublikový průměr (94,3 % vůči roku 2021). 

​"Letos mají mít učitelé 117 % průměrné mzdy v ČR. Kdyby se použil výpočet z pozměňovacího návrhu pana poslance M. Výborného, tak to bude jen 114 %. V novém vládním prohlášení je: "Udržíme platy učitelů na 130 %." To těžko…," okomentoval vývoj kolem učitelských platů prezident Pedagogické komory Radek Sárközi. 

"Snad jste tomu ani na chvilku nevěřili," vyjádřila se k plánovanému růstu jedna z učitelek na základní škole. Mnoho z jejích kolegů má pocit, že je vláda podrazila. "Když se drala k moci, slíbila něco, co se teď neplní, tj. podvedla nás," postěžovala si další z učitelek. Podobnými názory se to například ve facebookových skupinách sdružujících tuto profesi jenom hemží. 

[chooze:article;value:494355]

​"Problém je v tom, že veřejnost má pocit, že pokaždé, když se o tom rozsáhleji píše a mluví, tak ti učitelé vždy dostanou přidáno. Ve skutečnosti poté, co bylo loni odhadem šestkrát sedmkrát prezentováno, že učitelé dostanou přidáno, tak od ledna v podstatě nedostali přidáno nic. Myšleno tak, že by to okamžitě pocítili na svých páskách," sdělila redakci TN.cz učitelka na základní škole a speciální pedagožka Jana Karvaiová. 

Česko přitom dlouhodobě řeší problém nedostatku pedagogů. "Spousta zaměstnání láká na různé bonusy ve smyslu příspěvku při nástupu – byty, služební auta, služební mobily, levné tarify. Nevím, jestli v naší profesi vůbec existuje nějaké takové lákadlo. Jestli mají ti zřizovatelé co nabídnout, když se hledá učitel," dodává Karvaiová. 

Kvůli nízkým platům v úterý svolali protesty vysokoškolští učitelé humanitních a sociálněvědních oborů: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.