Platy v českém školství jsou mizerné. Učitelům pomalu dochází trpělivost

Školství je klíčovým pilířem výchovy a vzdělání našeho státu, jenže vládních škrtů a slibů přibývá, platy nerostou a učitelé se cítí podvedeni.

Mateřské školy

Učitelky v mateřských školách se starají o rozvoj těch nejmenších, jedna učitelka má dokonce zodpovědnost až za 28 dětí. Bohužel, reálná mzda se na této pozici propadá stále níže.

[chooze:article;value:507284]

"Nevnímám, že by nám vláda nějak pomáhala, co se týče platu v mateřských školách. Nepovažuji je za adekvátní, učitelky mají vysokou školu a začínají někde na 25 tisících," postěžovala si ředitelka MŠ Radost ve Frýdku-Místku Natálie Toflová.

"Vůbec se necítím, že můj plat odpovídá mé práci," uvedla učitelka z mateřinky Taťána Soukalová.

Základní školy

Od roku 2021 zůstává učitelům v peněžence za odvedenou práci stále méně peněz. "Je tady hodně práce za mnohem méně peněz," vysvětlila učitelka ze základní školy Miroslava T. "Spousta z nás hledá i peníze bokem. Přivyděláváme si, lektorujeme," nastínil zástupce ředitele základní školy Tomáš Holubec.

Například sehnat učitele na první stupeň za 35 tisíc hrubého je pro ředitele nemyslitelný problém. "Hledá se dost často tak, že to učí třeba ředitel školy nebo ten, kdo k tomu má aspoň trochu blízko," uvedl ředitel základní školy Jan Horkel.

[chooze:article;value:499372]

A sehnat do školy asistenta pedagoga je také kumšt. Za 18 tisíc čistého se lidé na tuto pozici moc nehrnou. Tím ale smutný příběh o současném stavu školství nekončí. "Platy uklízeček na základní škole se pohybují okolo 20 tisíc hrubého na základní úvazek," dodal Horkel.

Vysoké a střední školy

"Situace je velmi špatná. Začíná být až tragická. Začínají lidé ze školství odcházet. Kuchařky a uklízečky. Za ty peníze nikdo nechce dělat," uvedl ředitel Střední pedagogické a Střední odborné školy služeb Mladá Boleslav Štefan Klíma.

Kupříkladu školní kuchařka a zároveň učitelka Ilona Hejná je samoživitelka a velkým benefitem je pro ni pracovní doba. "Je těžké vyjít s platem," přiznala.

Podobně atmosféru ve školství cítí i někteří zástupci vysokých škol. Ti chystají na příští týden rozsáhlá jednání. Všem jde především o to, aby ministr Mikuláš Bek (STAN) rozpočet pro příští rok uhájil. "Ty platy se zvýší na těch 130 procent, to už je jisté," slíbil Bek.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.