Plicní embolie postihne ročně deset tisíc Čechů. Nevyhýbá se ani mladým lidem

Plicní embolie je akutní onemocnění. Každý rok postihne asi 10 000 Čechů. "Často se s onemocněním setkáváme u lidí starších, okolo 60 až 70 let, často jsou to lidé obézní, kteří trpí chronickou žilní nedostatečností, vyskytuje se u zhoubných onemocnění, tam musíme být obzvlášť pozorní. V mladším věku se s tím setkáváme u pacientek, které mají třeba vrozenou poruchu srážlivosti, užívají hormonální antikoncepci, jsou to kuřačky, v těhotenství a tak dále," popsal rizikovou skupinu pneumolog Zela z nemocnice ve Frýdku-Místku.

Nejčastěji bývá podkladem pro vznik plicní embolie krevní sraženina v hlubokých žilách dolních končetin. "Ta se potom uvolní, s proudem krve se přes pravou polovinu srdce dostane do plic, kde ucpe plicní cévu, a tím způsobí pacientovi velké problémy," vysvětlil pro TN Live Zela a doplnil, že samotné uvolnění sraženiny a cesta do srdce může trvat maximálně několik vteřin.

[chooze:article;value:523441]

Příznaky onemocnění

Příznaky plicní embolie jsou především dušnost, bolest na hrudi, kašel, vykašlávání krve, přechodná ztráta vědomí, až zástava oběhu. Pacient s těmito příznaky bývá standardně vyšetřen, včetně krevních odběrů a EKG, v závislosti na akutnosti jeho stavu. "Pokud chceme plicní embolii vyloučit, nejčastěji se používá počítačová angiografie plicnice, kde se vlastně vyšetří pomocí kontrastní látky, jestli to krevní řečiště v plicích je průchozí, nebo ne. U akutních stavů někdy stačí ultrazvuk srdce," informoval Zela. Sraženina přítomná v oběhu se následně musí rozpustit za pomocí léků na ředění krve.

[chooze:article;value:512347]

​Pacienti, u kterých se plicní embolie hned nerozpozná, mohou mít po přežití tohoto stavu celou řadu následků. Podle Zely jde ale o menšinu případů. Pokud pacient užívá léky na ředění krve, znamená to pro něj jisté omezení. "Užívání léků na ředění krve znamená zvýšenou krvácivost, musí si dávat pozor na různá poranění, hlásit všude v nemocnicích, že tyto léky užívá, před určitými zákroky se musí léky na nějakou dobu vysadit, už to pro pacienty znamená nějakou sníženou kvalitu života," uvedl pneumolog.

Jak lékař připomněl, prevencí plicní embolie je žití zdravého životního stylu, udržování si přiměřené váhy a dbání na svůj zdravotní stav, tedy mít všechny nemoci podchycené a zaléčené. Pokud se v rodině plicní embolie vyskytovala, doporučuje se nechat se vyšetřit na krevní srážlivost, aby pacient věděl, zda u něj hrozí vyšší riziko trombóz.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.