Plná parkoviště a fronty. Den před Vánoci to v obchodech praskalo ve švech

Davy lidí, fronty a stres. Tak v sobotu vypadaly obchodní domy po celé republice. Například u obchodního domu v Karlových Varech téměř nebylo možné na parkovišti najít volné parkovací místo.

I v jednom z hypermarketů v Ústí nad Labem se lidé připravovali na Vánoce, někteří na poslední chvíli nakupovali i vánoční dárky.

Předvánoční nákupní horečka je prý ale letos mírnější, než je zvykem. "Určitě část české veřejnosti ovlivňuje den státního smutku, pak je tu určitě nějaký ekonomický efekt. Lidé mají nějaká očekávání z konsolidačního balíčku v příštím roce. Domácnosti šetří dlouhodobě, což je vidět na tržbách maloobchodníků, které klesají více než rok a půl v kuse," řekl ekonom Petr Studnička.

[chooze:article;value:533821]

Podle odborníků se Češi naučili chovat úsporněji i vzhledem k mimořádné inflaci v poslední době. Letošní Vánoce vyjdou podle ekonomů průměrnou českou domácnost na zhruba 12 tisíc korun, přibližně o dva tisíce korun levněji než loni. Kupují například méně oblečení, elektroniky nebo nábytku.

"Je taky třeba říct, že s ohledem na cenovou úroveň se řada Čechů díky elektronickým e-shopům naučila nakupovat v zahraničí anebo přímo nakupuje v zahraničí v kamenných obchodech, kde ty ceny jsou často výhodnější než v Česku," dodal Studnička.

Letošní období adventu je navíc mimořádně krátké. I to může být jeden z důvodů, proč lidé letos nenechali nákupy na poslední chvíli. Navíc rekordně nakupovali dřív třeba na černý pátek, který připadá na listopad. Zvýšené tržby obchodníci zaznamenali i o třetím adventním víkendu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.