Pluto nebo Chimamanda. Městský úřad ukázal nejneobvyklejší jména dětí

Vybrat jméno pro miminko není pro mnohé páry vůbec snadné. Přestože v Česku vévodí žebříčku nejpopulárnějších dětských jmen z roku 2022 stále ta tradiční a prověřená, jako je Jakub nebo Eliška, ani neobvyklá a exotická jména nejsou v zemi výjimkou.

S celou škálou se už setkali například úředníci městské části Praha 8, jak informovali na sociální síti X. Jména schválil Ústav pro jazyk český AV ČR a následně byla také zapsána do matričních knih.

[chooze:article;value:535247]

Rodiče pojmenovali své chlapečky třeba Pluto, Kosmo nebo Bayu, u dívek se objevila jména jako Chimamanda, Malen, Gennara nebo Kami. V případě těch neutrálních, která se hodí pro obě pohlaví, odborníci schválili také jméno Maeson, Mawaki a Lane.

Úřad navíc upozornil na jednu změnu. Ještě do loňska umožňoval zákon rodičům pojmenovat své dítě jakýmkoliv jménem pod podmínkou, že muselo existovat kdekoliv na světě. Navíc muselo být ve svém základním tvaru.

https://twitter.com/Praha_8/status/1742180440620871812

"Od letošního roku budou akceptovatelná nově i jména zkrácená, domácká či zdrobnělá. V takových případech tomu ale musí předcházet odborný posudek Ústavu pro jazyk český AV ČR," upozornila městská část Praha 8.

To, že mladí Češi často nechtějí být staromódní, navíc dokazují data Českého statistického úřadu (ČSÚ). Dle nich totiž roste popularita dříve netradičních křestních jmen. Ta většinou pocházejí právě z ciziny. Více informací se dozvíte v tomto článku.

V Česku přibývá dvouslovných dětských jmen (10/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.