Plyn nahradili tepelnými čerpadly, aby ušetřili. Teď obyvatele zaskočila realita

Na dvoře kulturního domu v Oreské mají pod zemí deset vrtů. V obci s necelými 400 obyvateli se loni rozhodli využít dotací a provést změny ve vytápění. Z plynu přešli ve spojené budově kulturního domu a obecního úřadu na tepelné čerpadlo. Tehdy ještě netušili, že jim elektřina zdraží v průměru o 400 procent, informuje TV Markíza.

"Plyn jsme odpojili," popsal starosta obce Ondrej Mikuš. "Teď sice šetříme životní prostředí, ale jdeme do ekonomického krachu," dodal.

Podobná situace panuje i na základní škole v sousední obci Radošovce. I tady sáhli po tepelném čerpadlu, plynový kotel si ale také ponechali. 

"Doba jde dopředu. Chtěli jsme využít modernější technologie. Bohužel nastala situace, jaká nastala," reagovala starostka Iveta Matúšová.

[chooze:article;value:487159]

​Kvůli výraznému zdražování elektřiny opět přešli na plyn, situaci jim to ale příliš neřeší. V porovnání s minulým rokem platí třikrát větší zálohy na plyn.

Ministerstvo hospodářství způsob vytápění tepelnými čerpadly však i navzdory kritice podporuje. Nabízet chce samosprávám zpětné kompenzace. "Samosprávám – žadatelům – bude kompenzovaných až 80 procent z oprávněných nákladů, které vzniknou jako rozdíl nákladů na koupi komodity nad úroveň stropu, který je v případě elektrické energie ve výši 199 eur/MWh (4 718 korun) a 99 eur/MWh (2 347 korun) v případě zemního plynu," sdělila mluvčí resortu Mária Pavlusík.

V Radošovci už ale i tak hledají možnou alternativu. Pokukují zejména po fotovoltaice, kterou by mohli dát na střechu.

Právě kombinaci tepelného čerpadla s fotovoltaikou doporučují i experti v Česku. Považují ji za velmi výhodnou, protože šetří provozní náklady a také přírodu. Ovšem počáteční investice rozhodně není zanedbatelná, a ne každému se tak koupě tepelného čerpadla vyplatí. Více informací o tom, jak tento způsob vytápění funguje a pro koho je určený, najdete v článku zde.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.