Plyn v ČR měl zdražit nejvíce z celé EU. Je to nesmysl, hájí se čeští dodavatelé

Meziročně ve druhé půlce roku 2022 plyn zdražoval podle dat evropského statistického úřadu Eurostatu ve všech zemích Evropské unie. Nejhůře je však na tom Česko, kde se ceny zvedly o 231 %. Za naší republikou pak následovalo Rumunsko (nárůst o 165 %) a Lotyšsko (o 157 %).

Naopak nejméně rostly ceny plynu v Chorvatsku, kde se zvýšily pouze o 14 %. Dobře si vedlo také Slovensko, kde se zdražilo pouze o 18 %. Pod 25% nárůstem cen je také Polsko nebo Maďarsko.

Ceny elektřiny

S výjimkou Malty a Nizozemska rostly také ceny za elektřinu ve všech členských státech EU. Ani v tomto případě si ale Česko nestojí podle Eurostatu příliš dobře.

Přestože nejvyšší nárůst odborníci evidují v Rumunsku, a to o 112 %, hned za ním se umístila naše republika. V Česku vzrostly ceny za elektřinu o 97 %. Na třetím místě s nejvyšším nárůstem se pak umístilo Dánsko (o 70 %).

Také v tomto případě byl nárůst u našich sousedů daleko nižší. Podle expertů činil nárůst cen v Polsku a na Slovensku pod 25 %. Nejméně zdražila elektřina v Lucembursku, kde růst činil tři procenta, a v Rakousku a Německu (zvýšení o čtyři procenta).

Podle dodavatelů čísla nesedí

Proti tomu se však vymezil největší dodavatel energií v Česku. Podle společnosti ČEZ nejsou data Eurostatu reprezentativní. Odborníci se navíc shodují, že není jasné, jak jsou čísla tvořená.

"Konkrétně cenu uváděnou Eurostatem, tedy 9 410 korun, platilo ve druhé polovině loňského roku pouze 2,5 % našich zákazníků. Jednalo se o některé nové zákazníky, kteří si sjednali nový produkt právě ve druhé polovině roku," uvedl ČEZ.

Společnost si stojí za tím, že zbytek odběratelů energií platilo daleko méně. "Po zohlednění úsporného tarifu platili zákazníci ČEZ Prodej ve druhé polovině roku 2022 v průměru jen 3 847 korun včetně regulovaných poplatků a daní, což byla mimochodem devátá nejnižší cena v EU," doplnil ČEZ.

[chooze:article;value:498774]

"Zatímco my vidíme pokles o 14 %, Eurostat uvádí podle v médiích publikovaných dat pro Česko růst o 25," uzavřel ČEZ.

Podobně hodnotí situaci také E.ON. "Drtivá většina zákazníků společnosti se k těmto hodnotám vůbec nepřiblížila. Platili v průměru za elektrickou energii v prvním pololetí roku 2022 o 32 % nižší částku za odebranou MWh a ve druhé polovině roku dokonce o 43 % nižší částku za odebranou MWh elektrické energie oproti hodnotám, které uvádí ve své studii Eurostat," řekl TN.cz mluvčí společnosti Roman Šperňák.

Premiér Petr Fiala (ODS) po středečním jednání vlády uvedl, že se sejde s šéfy energetických firem i s představiteli Českého statistického úřadu. A bude s nimi řešit, kde se čísla o vysokých cenách energií vzala. Podle něj se pravděpodobně jedná o omyl.

Podle odborníků je nejvyšší čas na změnu dodavatelů energií. Více se dozvíte v následující reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.