Plynové sporáky škodí dětem, varují vědci. Česká lékařka zhodnotila rizika

Ve Spojených státech má astma si pět milionů dětí. Zhruba 625 tisíc z nich by mohlo problémy s dýcháním trpět kvůli plynovým sporákům. Tvrdí to nová studie, na níž se podíleli odborníci ze Spojených států a Austrálie.

Na plynových sporácích v současné době vaří zhruba třetina amerických domácností. Emise z těchto spotřebičů přitom podle autorů výzkumu škodí lidskému zdraví zhruba stejně jako pasivní kouření. Problém nastává zejména při nedostatečném větrání, kdy mohou zplodiny vytvářet uvnitř domovů velmi nebezpečné prostředí. "Je to, jako byste měli doma výfuk z auta," tvrdí Brady Sealsová, která se na výzkumu podílela.

"Věděli jsme, že to je problém, ale nevěděli jsme, jak velký. Tato studie ukazuje, že kdybychom se zbavili plynových sporáků, předešli bychom 12,7 procenta dětských případů astmatu, což by, myslím, většina lidí ráda udělala," dodává.

[chooze:article;value:482635]

​Zástupci amerického plynařského průmyslu pro deník The Washington Post výsledky výzkumu odmítají. Autory studie obviňují, že prosazují "přístup, který zaujme titulkem", ale z vědeckého hlediska není průkazný. Autoři totiž vycházejí zejména z údajů ze sčítání lidu, z něhož se snaží určit podíl dětí vystavených znečištění plynovými sporáky.

Silnější důkaz by si představovala i předsedkyně České pneumologické a ftizeologické společnosti (ČPFS) Martina Koziar Vašáková. "Obecně jsou zplodiny hoření opravdu škodlivé pro dýchací cesty. Nevím ale, jestli na základě jedné studie dělat legislativní změny," hodnotí zprávy z médií.

Ačkoliv dlouhá léta vyšetřuje i dětské pacienty, ani u nich doposud podezření na problémy způsobené zplodinami z plynového sporáku neřešila. Za rozvojem zdravotních problémů podle ní bývá spíše kombinace přemrštěných hygienických návyků a dalších vlivů, jako je znečištění ovzduší, kouření rodičů nebo špatná strava.

"Nebagatelizuji to, ale nelze to ani démonizovat. Samozřejmě, že plynové sporáky jsou zdrojem hoření a to může škodit dýchacím cestám. Vznik astmatu je ale značně multifaktoriální a obvinit z toho plošně jen plynové sporáky? To se mi nezdá," říká. 

Autoři studie ještě plánují další výzkumy. Lidem prozatím radí, aby při používání plynových sporáků dostatečně vyměňovali vzduch v místnosti a otevírali okna. "Dobré je odvětrání každého zdroje, kde se vaří a peče," doporučila také Vašáková.

Studie publikovaná v International Journal of Environmental Research and Public Health není zdaleka prvním výzkumem, který zkoumá dopad emisí z plynových sporáků na lidské zdraví. Bidenova administrativa proto údajně řeší možná opatření. Ve hře je omezení, ale také úplné zrušení plynových sporáků, jak píše například portál NY Post.

[chooze:poll;value:3cc6b09d51cf8660190525d2de10f9783991b615;layout:tn_nova]

České domácnosti se mohou radovat. Od ledna budou ceny energií zastropované (12/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.