Po 248 hodinách zachránili další přeživší z trosek. Lékaři nad jejím stavem žasnou

Sedmnáctiletá Aleyna se po ničivém zemětřesení, které minulý týden v pondělí zasáhlo Turecko a Sýrii, ocitla pod troskami šestipatrového domu v tureckém městě Kahramanmaras. V sutinách ležela 248 hodin, než ji vyprostili. Člen záchranného týmu Hacer Atlas agentuře Anadolu sdělil, že s dívkou po celou dobu komunikovali. "Nejprve jsme ji drželi za ruku, pak jsme ji vytáhli. Je v dobrém stavu, může komunikovat," řekl.

Aleyna skutečně ihned po vytažení novinářům zodpověděla dotaz, jak se cítí. "Jsem v pořádku, děkuji. Nic jsem u sebe neměla, snažila jsem se ten čas sama přežít," citoval ji turecký deník Sabah. Dívka byla hospitalizovaná v tamní fakultní nemocnici. Její stav přivedl zdravotníky v úžas.

[chooze:gallery;value:30427]

​"Přivezli ji po 248 hodinách – 11. den. Překvapilo nás, že přežila bez většího poškození tělesných funkcí, včetně ledvin. Je to neuvěřitelné. Její zdravotní stav je velmi dobrý a každou hodinu se zlepšuje. Nemá žádné větší zlomeniny, mozek funguje dobře, všechny orgány jsou v dobrém stavu," prozradil lékař Cengiz Dilber.

[chooze:article;value:490185]

​"Naše dcera je konečně s námi," vyjádřila se šťastná rodina. Ne všichni její členové ale měli takové štěstí. Ve stejném pokoji s Aleynou byl v době zemětřesení i její bratr, ten ale pod troskami zemřel.

Dívka není jediná, která dokázala pod troskami přežít více než 200 hodin. Podle CNN Turk po 228 hodinách zachránili v Antakyi ženu a dvě děti. V Kahramanmarasu strávila v sutinách 74letá seniorka 227 hodin, než ji živou vytáhli. Ve stejném městě (ale o pět hodin dříve) záchranáři vytáhli ze sutin 42letou Melike. 

Desetitisíce lidí ale podobné štěstí neměly. Ke čtvrtku turecké a syrské úřady evidují dohromady přes 41 tisíc mrtvých.

[chooze:gallery;value:30253]

Z trosek se podařilo zachránit také kojence:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.