Po babím létě hned do kabátů. Čeká nás prudké ochlazení

Říjen se nese ve znamení pozdního babího léta a nebývale vysokých teplot. Ve středu padaly teplotní rekordy, meteorologové naměřili i přes 27 stupňů Celsia.

Dokonce i rána jsou nezvykle teplá. Z nadprůměrných teplot mají radost třeba ovocnáři. Lidé se mohou těšit třeba na sladká jablka, která jsou ideální pro podzimní štrúdl. 

[chooze:article;value:525594]

Následující dva dny bude dál okolo 25 stupňů. Bude ale přibývat oblačnosti a srážek. V sobotu večer přijde ze severozápadu postupné ochlazování.

Nedělní teploty se budou pohybovat okolo devíti až 13 stupňů Celsia. V příštím týdnu se citelně ochladí, maxima budou okolo 13 stupňů Celsia.

Co může za vysoké teploty?

"Ani v říjnu nejsou v Česku výjimkou letní teploty (přes 25 °C), ale v čem má letošní rok navrch, je jejich počet a také výrazný nárůst, o kolik stupňů jsou překonány dosavadní rekordy," upozornila meteoroložka Dagmar Honsová.

V Doksanech například ve středu naměřili 27,4 stupně Celsia. V roce 1967 v pražském Klementinu naměřili 25,5 stupně ještě 17. října, v roce 2011 v Doksanech byly čtyři letní dny. Mnoho takových dnů ale podle Honsové není.

"Z meteorologického hlediska letošním teplotním podzimním extrémům nahrává synoptická situace – převládající vliv tlakových výší a teplé jižní nebo jihozápadní proudění, kdy se k nám často dostával teplý vzduch původem ze Sahary. V září se projevila i takzvaná omega synoptická situace, která byla nad Evropou stálá," vysvětlila Dagmar Honsová.

[chooze:article;value:525239]

Zároveň upozornila, že jsme v době klimatické změny. "Její scénáře hovoří o nárůstu teplot vzduchu ve všech ročních období a jejich stírání ve středních zeměpisných šířkách," sdělila Honsová.

"Během letního období se jako jedna z možných příčin vysoké teploty moří a oceánů jevil i výbuch sopky Hunga Tonga v jižním Pacifiku z poloviny ledna 2022, kdy mohutná erupce mimo jiné do atmosféry poslala obrovské množství páry až do výšky 35 kilometrů, která působí jako skleníkový plyn a ohřívá planetu. Do stratosféry se dostalo 150 milionů tun vodní páry. Což se projevuje i na teplotách vzduchu," uvedla meteoroložka.

Další možností je nedostatek saharského prachu v atmosféře. Ty brání propuštění slunečních paprsků. "Za extrémní teploty může několik faktorů, které se sešly," uzavřela Honsová.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.