Po cestě vlakem máte nárok na odškodnění. I za nefunkční klimatizaci

Když chybí nějaké služby, dostanete alespoň část peněz zpět. Tímto pravidlem se řídí většina českých železničních dopravců. Dopravci u rychlíků garantují Wi-Fi připojení nebo elektrické zásuvky.

Problémem ale může být i nefunkční klimatizace nebo topení či chybějící vůz první třídy. V případě problémů s kvalitou služeb by se cestující měl obrátit na vlakový personál.

"Může požádat vlakvedoucího nebo průvodčího o kompenzaci. Ta je ve výši 30 korun ve formě voucheru. Tento voucher může použít například při nákupu občerstvení ve vlaku nebo nákupu další jízdenky," uvedl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

[chooze:article;value:557159]

I druhý největší železniční dopravce u nás poskytuje odškodnění za nedostatečnou kvalitu služeb. "V případě nefunkční klimatizace nebo topení kompenzujeme od 25 do 100 % ceny jízdenky. Za nefunkční Wi-Fi kompenzace cestujícímu nenáleží, protože je to nadstandardní služba," řekla mluvčí společnosti RegioJet Alexandra Janoušek Kostřicová.

Většina cestujících se shoduje, že vlaky a jejich kvalita se v posledních letech zlepšují. Kompenzace se vyplácí i při zpoždění vlaku. A to když zpoždění přesáhne hodinu a cena jízdenky překročila 360 korun nebo pokud bylo zpoždění delší než dvě hodiny a jízdenka stála alespoň 180 korun.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.