Po letech soudů unikl pan Horský vězení a dostal zpět své rakety. Jsou ale poškozené

Čtyři modely raket a jeden raketový motor, vše v měřítku jedna ku jedné, po šesti letech opustily celní sklad. Jen tak tak se vešly na kamion.

Sbírku stát panu Horskému zabavil poté, co bedny s materiálem objevili v roce 2017 celníci, když směřovaly do amerického muzea. Následovala obžaloba z nedovoleného obchodu s vojenským materiálem. Rakety i motor přitom měly značku dokládající nefunkčnost.

"Stát je zadržel jako bojové rakety, ale ony už to dávno bojové rakety nejsou. Já jsem sloužil u raket a tohle by už nikdo nedal dohromady, i kdyby chtěl," tvrdí soudní znalec v tomto oboru Antonín Vícha. "Nebyla tam žádná trhavina, nic aktuálně použitelného ve vojenském konfliktu," dodává pan Horský.

[chooze:article;value:518665]

Přesto byl šest let státem považován za nelegálního obchodníka se zbraněmi. Soudy to řešily devětkrát a pokaždé si státní zástupce Petr Babka trval na svém. "Jedná se o díly raket, ani po jejich delaboraci nedošlo k odstranění této vlastnosti jeho charakteru. I přesto, že materiál je delaborovaný, má povahu vojenského materiálu," tvrdil.

Nakonec soudy uznaly, že je pan Horský nevinný a může si rakety vyzvednout. Americké muzeum i ministerstvo kultury o ně prý mají zájem pořád, jenže po šesti letech skladování tu je nový problém. "Zboží je zkorodované, některé části se rozpadly, byly skladovány v nevyhovujících podmínkách. Pokusíme se o renovaci, pokud je možná," tvrdí Horský.

Je proto pravděpodobné, že David Horský bude po státu požadovat zaplacení nákladů na renovaci modelů. Odhaduje to na miliony korun.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.