Po Lukašenkovi se slehla zem. Od Dne vítězství jej nikdo neviděl

Běloruský diktátor Alexandr Lukašenko se od 9. května neobjevil na veřejnosti. Bují tak spekulace o jeho zdravotním stavu. Ty se objevily už na Den vítězství. Lukašenko v tento den například nepřednesl svůj tradiční projev, při pokládání věnců v Minsku působil vyčerpaně a na letiště v Moskvě, kde se účastnil ruských oslav konce druhé světové války, jej měla odvézt sanitka.

Jak diktátorův polooficiální telegramový účet, tak oficiální tisková agentura Belta ale o Lukašenkově stavu mlčí. Nezvyklé také je, že už od úterý neinformují ani o Lukašenkových veřejných aktivitách. Na dlouhou nepřítomnost prezidenta ve veřejném prostoru upozornil běloruský opoziční web Zerkalo.

[chooze:article;value:504268]

Diktátor v posledních dnech pouze reagoval na pozvání na summit OSN a popřál svému ázerbájdžánskému protějšku Ilhamu Alijevovi ke stému výročí narození jeho otce – obojí písemně. Neobjevil se ale na žádné veřejné akci, nesetkal se ani s žádným politikem, což je pro něj velmi netypické.

Za poslední měsíc totiž byly mezi jeho dvěma veřejnými vystoupeními či setkáními maximálně dva volné dny. Navíc nejaktivnější bývá Lukašenko ve čtvrtek a v pátek. Lukašenkovy nepřítomnosti si tak začínají všímat i běžní Bělorusové.

Lukašenkův ukrajinský protějšek Volodymyr Zelenskyj naopak vyrazil až do Říma:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.