Po mamince nebo po tatínkovi? Vědci zjistili, kdo určuje vzhled dítěte

Studie publikovaná v časopise Nature Communications tvrdí, že na vzhled potomka má vliv, co jeho matka jedla během těhotenství. Vědci v rámci studie, která byla zveřejněná 26. března, zkoumali hladinu proteinů u březích myší a rybiček zvané dánio pruhované

Oba tvory krmili stravou s různou úrovní výživy. Studie zjistila, že důležitá byla hladina proteinů v mateřské stravě. Konkrétně šlo o bílkovinový komplex TORC1, který funguje jako senzor živin a energie a řídí syntézu proteinů.

V rozhovoru pro portál news18.com autoři výzkumu uvedli, že geny mTORC1 přímo ovlivňují kraniofaciální tvar embryí. "Naše zjištění naznačují, že hladina proteinu v mateřské stravě myší během těhotenství ovlivňuje embryonální tvarování kraniofaciální chrupavky," stojí v závěru studie.

[chooze:article;value:548318]

​Vědci konkrétně zjistili, že vysokoproteinová strava u matek vedla k silnějším a ostřejším čelistem a větším nosům u dětí. Naopak strava s nízkým obsahem bílkovin vedla ke štíhlejším a špičatějším rysům potomků.

Potvrzují i další studie

V minulosti bylo provedeno mnoho studií, které spojovaly stravu matky se zdravotním stavem dětí. Vědci z University of South Australia například došli k závěru, že chlapci narození obézním matkám pravděpodobně budou mít při narození nadváhu. Jsou také vystaveni vysokému riziku rozvoje metabolických komplikací v pozdějším věku. Mezi tyto komplikace patří například cukrovka či ztučnění jater.

V Česku klesá počet porodů, ale i potratů. Podívejte se na důvody (8/23):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.