Po nás potopa! Rusové se Kachovkou nezastaví, satelit odhalil děsivou taktiku

Když na začátku června vyletěla do vzduchu přehrada Nová Kachovka, znamenalo to zásadní změnu na frontě. Voda z veletoku Dněpr, který díky nádrži dokázal zavlažovat celý jih Ukrajiny včetně Krymu, zaplavila řadu měst v osvobozených i okupovaných částech Chersonské oblasti, a to včetně oblastního města. Škody, které katastrofa napáchala, jsou nedozírné a budou se projevovat i v dalších letech.

Jenže Kachovka rozhodně nebyla poslední přehradou, která kvůli válce skončila v troskách. Jen několik dní po explozi na Dněpru obvinila Ukrajina Rusko z odpálení přehrady v Doněcké oblasti, psal tehdy Guardian. Ostatně Rusko je hlavním podezřelým ze zničení Kachovské přehrady. Na rozdíl od Ukrajiny mělo k přehradě přístup, prostředky k její destrukci i motivaci v podobě snahy zpomalit ukrajinskou protiofenzivu.

[chooze:article;value:509125]

Rusko se však pravděpodobně nehodlá zdržet jen u již existujících přehrad a vodních nádrží, které může použít k obraně okupovaného území, a tak vznikají na tamních řekách narychlo postavené hráze. Jak upozornilo ukrajinské Centrum pro investigativní žurnalistiku, přehrady se objevují zejména v Záporožské oblasti.

Takto vyrobené přehrady mají dvojí účinek. Tím prvním je skutečnost, že zadržená voda z řek se vylévá z břehů a zaplavuje okolí. Tímto způsobem ničí okolní pole a vytváří bahnité močály, přes které se lze s vojenskou technikou jen velmi špatně dostat. Proti Ukrajincům tak mají fungovat jako vodní zábrany.

Druhý důvod je však o poznání děsivější. Hned na několika místech, kde se amatérské hráze objevily, zadržují vodu těsně před obydlenou oblastí. Pokud by se hráz protrhla, spláchla by voda z řek vesnice a města poblíž řečiště, podobně jako tomu bylo v případě Nové Kachovky.

Mezi takto ohrožená města patří zejména Tokmak v Záporožské oblasti, který měl před válkou necelých 30 tisíc obyvatel. Fotografie ze satelitů od společnosti Planet Labs ukazují, jak se na začátku května na stejnojmenné řece objevila přehrada. Od té doby se napouští.

[chooze:article;value:508715]

Hned vedle Tokmaku se za dva měsíce objevila nová vodní nádrž. Tokmak je jedním z měst, k nimž se může v případě úspěšné protiofenzivy přiblížit ukrajinská armáda. Rusko má v oblasti řadu obranných linií, a jak upozornil investigativní portál Bellingcat, není možné vyloučit, že tuto přehradu, opírající se o most na okraji města, vyhodí do povětří ve snaze zpomalit postup Ukrajinců.

Vodní nádrž v Tokmaku není tak velká, jako byla hráz zadržující vodu v Kachovské přehradě. Její případné protržení, ať už úmyslné, či ne, by nenapáchalo zdaleka tak katastrofální škody. Stále by však šlo o ohrožení tisíců obyvatel města.

Odpalování přehrad není ve válce na Ukrajině ničím novým. Už v prvních dnech války, kdy se ruská vojska blížila ze severu ke Kyjevu, Ukrajinci odpálili přehradu u vesnice Demydiv, kterou předtím evakuovali. Rozvodněná řeka tehdy představovala velkou překážku pro ruská vojska a obráncům Kyjeva výrazně pomohla.

Při explozi přehrady přišly o život tisíce lidí. Záporožské elektrárně chybí voda:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.