Po nehodě kamionu v Illinois unikl do ovzduší čpavek. Zemřelo nejméně pět lidí

Nákladní auto v pátek převáželo asi 7 500 galonů (okolo 28 tisíc litrů) bezvodého amoniaku (čpavek, pozn. red.). Po havárii, kdy vůz zůstal převrácený v příkopu, do ovzduší unikla více než polovina toxické látky, píše portál CNN.

Úřady následně nařídily evakuaci 500 lidí v okruhu téměř dvou kilometrů od místa události. "Testování ukázalo, že čpavek se rozptýlil," řekl náčelník hasičů Joe Holomy.

[chooze:article;value:513704]

Nejméně pět lidí zemřelo. Podle portálu Sky News jsou mezi oběťmi i tři členové jedné rodiny, a to jeden dospělý a dvě děti ve věku do 12 let. Kromě nich přišli o život také další dva dospělí a pět lidí skončilo ve vážném stavu v nemocnici. Záchranáři je tam dopravili vrtulníkem.

Na místo dorazil tým specialistů na nebezpečné látky, a to včetně hasičů a policistů. Vyšetřovatelé ale zatím neupřesnili, zda lidé přišli o život v důsledku havárie, nebo úniku čpavku.

V případě vysokých koncentrací amoniaku ve vzduchu mívají lidé dýchací potíže, podrážděné oči, nos či hrdlo. Objevit se mohou i popáleniny a puchýře, uvádí Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). Hrozí navíc poškození plic nebo smrt.

Hasiči museli evakuovat školu v Plzni. Unikla neznámá látka:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.